OVO JE IRENA, ŽENA-HEROJ ZA KOJU NIKADA NISTE ČULI: Njena dela su svetionik za sve ljude na svetu!
Foto: Wikipedia Commons

poljski oskar šindler

OVO JE IRENA, ŽENA-HEROJ ZA KOJU NIKADA NISTE ČULI: Njena dela su svetionik za sve ljude na svetu!

Posao stručnjaka za kanalizaciju koristila kao paravan, kako bi iz geta "krijumčarila" male bebe i decu

Objavljeno:

Irena Sendlerova, žena je čija herojska dela tokom Drugog svetskog rata nikada neće biti zaboravljena. Bila je poljski socijalni radnik i organizator dečje sekcije organizacije za spasavanje Jevreja od nacističkog progona i uništenja. Ona je spasila 2.500 dece, tako što ih je tajno izvela iz varšavskog geta, obezbedila im lažna dokumenta i smeštaj u domovima van geta.

Irena je tokom Drugog svetskog rata dobila dozvolu da radi u varšavskom getu. Kao službenik socijalne službe imala je dozvolu da ulazi u geto i proverava da li se pojavio tifus. Radila je kao stručnjak za kanalizaciju i nadzirala sanitarne uslove za vreme epidemije tifusa, a olakšavajuća okolnost je bila to što su se nacisti bojali da se bolest ne proširi izvan geta, pa je mogla nesmetano da obavlja svoj posao. Međutim, Irena je imala prikriveni motiv.

Posao stručnjaka za kanalizaciju koristila kao paravan, kako bi iz geta "krijumčarila" male bebe i decu. Za to je koristila kutiju za alat, koju je nosila kako bi mogla da obavi svoj posao. Ona je takođe nosila pleteni džak u kamionetu, kako bi mogla da iznese veću decu.

Imala je i psa istreniranog da laje svaki put kada je Nacisti puste u ili iz geta. Vojnici nisu obraćali pažnju na psa, a lavež je služio kako bi se prikrili zvukovi dece koja su izvođena.

foto: Wikipedia Commons

Tokom obavljanja svog posla, Irena je uspela da izbavi iz geta 2.500 malih beba i dece. Na kraju, nacisti su ipak uspeli da je uhvate. Pretukli su je i polomili joj obe ruke i noge.

Irena je u jednoj tegli sačuvala spisak imena sve dece kojoj je pomogla, a teglu je zakopala ispod drveta u svom dvorištu, kako bi po završetku rata pronašla njihove roditelje. Međutim, mnogi od njih bili su otrovani gasom u logoru. Deca koju je spasila uglavnom su bila smeštena u hraniteljske porodice, ili su bila usvojena.

Zbog svojih plemenitih dela, Irena je 2007. godine bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir, međutim nije je dobila. Nagradu je dobio Al Gor, bivši američki predsednik za svoj rad u razvijanju svesti o globalnom zagrevanju.

foto: Wikipedia Commons

Irena je preminula 2008. godine u 98. godini života. Ono što je posebno zanimljivo, jeste činjenica da sebe nikada nije smatrala herojem iako je 2.500 dece zbog nje izbeglo sigurnu smrt i dobilo šansu za novi život.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.