MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Pronađen jezivo napušten brod sa samo jednom porukom!
Foto: Profimedia

dugo čuvana tajna

MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Pronađen jezivo napušten brod sa samo jednom porukom!

Kad je američka obalska straža uspela da se popne se na brod, otkrili su da je Diring potpuno napušten. Dnevnik plovidbe i sva navigacijska oprema su nestali, sve lične stvari posade kao i dva čamca za spašavanje su nestala

Objavljeno: 15:46h

Bermudski trougao, pobuna ili čak gusari. Sve su to teorije o odgovornima za nestanak broda Karol A. Diring.

Međutim, gotovo stotinu godina prošlo je od misterioznog nestanka broda, a nismo ništa bliže konačnom rešavanju tajne. Izgrađen je 1919. godine, a samo dve godine kasnije pronađen je jezivo prazan i napušten nedaleko od ostrva Kroatoan.

Na poslednje putovanje krenuo je kao i svaki put, dobro opremljen i spreman za daleko putovanje. Prevozili su ugalj do Rio de Žaneira, ali od samog početka nailazili su na probleme.

Kapetan se razboleo i otišao s broda u prvoj luci.

Počela „generalka“: Rusija lansirala satelit za čišćenje svemirskog otpada!

Prvi oficir, ujedno i kapetanov sin, krenuo je za njim. Vlasnik broda našao se u krajnje neugodnoj situaciji. Morali su što pre dqa nađu odgovorne ljude kako bi nastavili s putovanjem.

Izbor je pao na 66-godišnjeg penzionisanog kapetana Vormela, a prvi oficir postao je Čarls Meklilan. Među njima dvojicom vodile su se žučne rasprave tokom putovanja prema Brazilu, a još gore stanje bilo je tokom povratka.

Zaustavili su se na na Barbadosu i tek tada se pokazalo koliko je putovanje bilo mentalno naporno za posadu. Prvi oficir se napio gotovo do besvesti i počeo da se žali na kapetana, koji s druge strane nije imao ništa bolje mišljenje o svojoj posadi ili prvom oficiru.

Krajem januara 1921. godine Diring je naišao na svetionički brod u blizini obale Severne Karoline. Mršavi muškarac je govorio s teškim naglaskom i obavestio svetionik da je Diring izgubio oba sidra u teškoj oluji koja ih je zadesila nekoliko dana ranije.

foto: Profimedia

Pošto svetioničaru nije funkcionisao radio, nikoga nije mogao da obavesti o tome. Tri dana kasnije, 31. januara 1921. godine Diring je pronađen nasukan u Dijamantskim plićacima nedaleko od ostrva Kroatoan.

Kad je američka obalska straža uspela da se popne se na brod, otkrili su da je Diring potpuno napušten. Dnevnik plovidbe i sva navigacijska oprema su nestali, sve lične stvari posade kao i dva čamca za spašavanje su nestala.

Godinu dana kasnije, američke vlasti odustale su od istrage zato što nisu mogli da razjasne šta se dogodilo s brodom i posadom.

Brojne teorije nastale su u godinama posle misterioznog događaja. U aprilu 1921. godine Kristofer Grej izjavio je da je pronašao bocu s porukom u kojoj neko s Diringa govori da su ih napali gusari. Udovica kapetana Vormela potvrdila je da je poruku napisao brodski mehaničar Bejts, a analiza je pokazala da je boca iz Brazila.

Odmah su se pojavili i skeptici koji su se pitali kako je moguće da neko usred gusarskog napada uspe da dohvati bocu, papir i olovku i uspe da napišei poruku.

Grej je kasnije priznao da je lažirao poruku.

Među fanovima paranormalnog, Diring je glavni primer tajanstvenog uticaja Bermudskog trougla. Desetak godina posle nestanka posade, američki autor Čarls Fort prvi je spomenuo Diring u kontekstu paranormalnog. On je proučavao slučajeve nestalih brodova, a njegova knjiga "Lo!" svojevrsna je prethodnica svih teorija o Bermudskom trouglu.

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.