Voleo je vino i vesterne, a bogami i krv: 25 činjenica o Staljinu koje najverovatnije niste znali! (FOTO) (VIDEO)

Kontroverza koja traje

Voleo je vino i vesterne, a bogami i krv: 25 činjenica o Staljinu koje najverovatnije niste znali! (FOTO) (VIDEO)

Brutalni diktator ili veliki vođa? Sa koje god ideološke strane da posmatrate Staljina, van rasprave je tvrdnja da je reč o čoveku bez kojeg istorija prethodnog veka ne može da se zamisli
Objavljeno:

U toku svoje tridesetogodišnje vladavine transformisao je Sovjetski savez od zaostale zemlje u nuklearnu supersilu. Poslao je u smrt dvadeset miliona ljudi, ali je dao ključni doprinos u svetskoj borbi protiv pošasti nacizma. Staljinov egzekutor u kožnoj kecelji koji je ubio 10.000 ljudi - Vasilij Blohin (FOTO) Brutalni diktator ili veliki vođa? Svejedno, istorija XX veka nezamisliva je bez Josifa Visarionoviča Džugašvilija (1878 - 1953), čitavom svetu poznatog po nadimku Staljin. Pred vama je 25 manje poznatih činjenica iz njegovog života:

Wikipedia
25. Njegovi brkovi jedan su od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova XX veka. Hitler i Sadam su sledili diktatorski obrazac brkatosti. 24. Bio je vinopija. Omiljena vrsta mu je bila Kvančkara, vino sa notom maline. 23. Drugovi su ga zvali "Drug puškica". Nikada nije važio za dobrog govornika, pa mu je posprdni nadimak nadenuo Trocki. Koji je kasnije ubijen baš po naređenju Staljina. 22. Radio je kao meteorolog. Pre nego što je postao "sve i svja" najveće zemlje na svetu, merio je količinu padavina i vazdušni pritisak za lokalni Hidrometeorološki zavod.
21. Bio je filmofil. Svaka njegova dača (vikendica) imala je bioskop.
20. Obožavao je Džona Vejna. Iako je bio na čelu Istočnog bloka, voleo je vestern filmove Džona Forda, a popularnog "Vojvodu" među glumcima je prosto obožavao.
19. Bio je "originalni" Supermen. "Staljin" u prevodu sa ruskog označava "Čoveka od čelika". 18. Dva puta je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir (1945. i 1948). Za razliku od Hitlera kome je ta čast pripala samo jednom - 1939. 17. Nije bio Rus. Iako je rođen u Gruziji u osetinskoj porodici, 2008. izabran je u jednoj anketi za treću najuticajniju rusku ličnost u istoriji.
16. Lenjin ga nije voleo. Otac sovjetske revolucije pokušao je neposredno pred smrt da suzbije Staljinovu moć i smeni ga, ali je već bilo prekasno za takav manevar. 15. Pisao je pesme. Film nije jedina umetnost koja ga je interesovala. Pod pseudonimom Soselo napisao je nekoliko desetina pesama.
Wikipedia
14. Vršnjaci su ga mučili u mladosti. Preležane velike boginje sa sedam godina ostavile su mu ožiljke na licu zbog čega su se deca sprdala sa njima. 13. Kriv je za smrt gotovo 20 miliona ljudi. Zbog njegovih političkih i religioznih stavova milioni njegovih zemljaka su ubijeni, a mnogi su mučeni i terani na prisilni rad. 12. Svako ko mu je kročio u spavaću sobu bio je ubijen. Nepotvrđena informacija koju je nemoguće proveriti, ali sva je prilika da je Staljin držao mnogo do svoje privatnosti.
11. Bolovao je od arteroskleroze mozga. Autopsijom mu je utvrđeno oboljenje krvnih sudova u mozgu koje je dovođeno u vezu sa njegovom surovošću i paranojom. 10. Pogrešno mu se pripisuje citat o statistici. "Jedna smrt je tragedija, milion smrti je statistika", reči su koje Staljin nikada nije izgovorio. 9. U mladosti je hteo da bude sveštenik. Pre nego što je krenuo u ateistički Sveti rat tako što je hteo da zatvori svaku crkvu, Staljin je pohađao versku školu i seminar za popove.
Wikipedia
8. Izbačen je iz škole. Njegovi planovi o aktivnom bogosluženju pali su u vodu 1889. jer porodica nije mogla da mu plaća školarinu, po jednima, odnosno zbog pojave revolucionarnog zanosa, po drugim istoričarima. 7. Bio je veoma nizak. Staljin je bio "visok" tek nešto preko metar i 60 centimetara. 6. Voleo je klasičnu muziku. Čim je čuo pijanistkinju Mariju Judinu kako svira Mocartov koncert za klavir br. 23, momentalno je sproveo u delo izradu fizičke kopije ovog izvođenja.
5. Njegov odnos sa Hitlerom isprva je bio prijateljski. Sve dok firer nije napao Majku Rusiju, Staljin je s njim imao potpisan pakt o nenapadanju iz 1939. 4. Imao je aferu sa trinaestogodišnjakinjom. Sa "naprednom za svoje godine" Lidijom Perepriginom se upoznao tokom jednog od prisilnih egzila u Sibir u njegovim tridesetima. Lidija je čak i zatrudnela, ali je izgubila bebu. 3. Žrtvovao je sina. Nacisti su 1941. zarobili njegovog sina Jakova kog su pokušali da razmene za feldmaršala Paulusa, što je Staljin odbio. Jakov je ubijen dve godine kasnije u jednom nemačkom logoru, verovatno zbog očevog stava.
Wikiepedia
2. "Sređivao" je svoje fotografije. Mnogo pre pojave Fotošopa, Staljin je voleo da poboljšava sopstveni izgled, svestan brojnih ožiljaka na licu.
1. Želeo je da stvori armiju mutanata. Tokom dvadesetih, Staljin je bio zagrejan za razvoj hibridne vojničke forme života sastavljene od čoveka i majmuna, čiji bi prag bola bio mnogo viši od ljudskog, a mozak na mnogo nižem nivou, radi lakše kontrole.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.