JEZIVA PRIČA RATA: Objavljen prvi snimak južnokorejskih "žena za utehu"! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

žrtve iz prošlosti

JEZIVA PRIČA RATA: Objavljen prvi snimak južnokorejskih "žena za utehu"! (VIDEO)

Južnokorejske žene, tokom Drugog svetskog rata, bile su prisiljavane da rade kao seskualne robinje japanskih vojnika, a ovo je prvi snimak te vrste koji se pojavio.

Objavljeno:

Snimak traje 18 sekundi i prikazuje sedam Korejki u razgovoru sa kineskim vojnikom posle oslobođena 1944. Tim koji je pronašao snimak u arhivi SAD tvrdi da su ga snimile američke snage u kineskoj provinciji Junan, koja je bila pod japanskom okupacijom.

Južnokorejski aktivisti procenjuju da je 200.000 žena prisilno radilo u bordelima za japanske vojnike. Najveći deo ih je došao iz Koreje, ali i iz Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana. Do sada su jedina svedočanstva o tim ženama bile fotografije i priče preživelih.

OVO JE PLAŽA NA KOJOJ NE ŽELITE DA BUDETE: A tek plivanje u plićaku... Razlog je ODVRATAN! (VIDEO)

Pitanje seksualnih robinja je dugo stajalo između Južne Koreje i Japana usled nedostatka pravog izvinjenja i odštete. Tokio je 2015. pristao da plati 8,3 miliona dolara odštete žrtvama i upućeno je formalno izvinjenje, ali su mnogi Korejci to smatrali nedovoljnim.

U januaru je japanski ambasador u Južnoj Koreji privremeno povučen zbog postavljanja spomenika "ženi za utehu" ispred japanskog konzulata u Busanu.

Slična statua je postavljena i ispred japanskog konzulata u Seulu dok Japan želi uklanjanje oba spomenika, zaključuje BBC.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.