11 špijunskih pomagala koja danas mogu da se vide samo u muzeju! (FOTO)

Snajka, baci pogled

11 špijunskih pomagala koja danas mogu da se vide samo u muzeju! (FOTO)

Kodirani puder, golub pismonoša, robotska riba - sve što vam treba da biste bili pravi agent CIA
Objavljeno:

Poznato je da svetske obaveštajne službe, poput CIA, FBI i MI6, koriste razne gedžete kako bi prisluškivale i prikupljale informacije o neprijateljima. Kroz istoriju, razvojem tehnologije, ovi uređaji su se menjali i napredovali. Ova žena je prva saznala da počinje Drugi svetski rat! (FOTO) (VIDEO) Ipak, u muzeju u Vašingtonu izloženi su neki od prvih špijunskih uređaja, a ovi su bili najzanimljiviji. 1. Lula-radio - ona je 1960. godine a sakriveni radio prijemnik preko kojeg od lule preko kosti zvuk putuje do ušnog kanala.

CIA Museum
2. Kamera za kutiju cigareta - minijaturni 35mm Tessinin fotoaparat, a tvrdi se da ih je CIA odabrala jer su 1960. godine bile najsitnije kamere.
CIA Museum
3. Golub pismonoša - Operativci su tokom Drugog svetskog rata na ptice pričvršćivali lagane kamere, tako da je tokom leta ptice moglo da se napravi stotinak fotografija. One su bile detaljnije, jer su golubovi leteli niže od aviona.
CIA Museum
4. Insektokopter - na lažnom vilinom konjicu krije se mikrofon veličine kapljice, a koristeći minijaturni motor on može da preleti 200 metara za jedan minut daljinskim upravljanjem. On je prvi insekt koji korišćen za špijunažu još davne 1970. godine.
CIA Museum
5. Šiljak - kako je komunikacija među agentima bila rizična, CIA je 1960. godine izumela ovaj šuplji predmet zaskrivanje dokumenata i filmova. Sistem razmene je funkcionisao tako što se šiljak zabode u zemlju na određenoj lokaciji.
CIA Museum
6. Uređaj za detekciju - ovaj uređaj potiče iz perioda Hladnog rata, a kako se potpuno kamuflira sa zemljom, mogao je da detektuje neprijatelja na 300 metara. Jenom kada antena oseti vibracije, automatski šalje upozorenja agentima pomoću radio signala.
CIA Museum
7. Kodirani puder - ukoliko se postavi pod određenim uglom, ovaj kompaktni puder otkriva skriveni kod.
CIA Museum
8. Kompas sa lupom za uvećanje - za razliku od običnih kompasa ovaj sadrži uvećavajuću lupu i svetlo, a američka vojska ih koristi od 1950. godine.
CIA Museum
9. Šarli robotska riba - CIA je nju napravila 1990. godine, a može da skuplja podvodne signale iz neprijateljskih brodova. Radi na daljinsko upravljanje, a u telu ima mikrofon.
CIA Museum
10. Ručna bušilica - krajem 1950-ih agenti su uz pomoć ove opreme bušili rupe u zidovima kako bi sakrivali mikrofone za prisluškivanje. Upotrebljavali su je tako što bazu prislone na stomak, pa ručno vrte bušilicu.
CIA Museum
11. Šuplji srebrni dolar - na prvi pogled on izgleda kao obični dolar, ali u njega mogu da se sakriju dokumenta i filmovi. Zbog svog izgleda razmena materijala je bila više nego diskretna među agentima.
CIA Museum
(Espreso.co.rs / Izvor: Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.