OBAVEZNO POLJUBITE NEKOGA DANAS! Mnogo ćete propustiti ako to ne uradite!
Foto: Profimedia

POVEĆAVAJU SREĆU

OBAVEZNO POLJUBITE NEKOGA DANAS! Mnogo ćete propustiti ako to ne uradite!

Šesti dan jula rezervisan je za poljupce - najlepši izraz intimnosti i prisnosti među ljudima

Objavljeno:

Dan poljubaca počeo je da se obeležava u Velikoj Britaniji kao neslužbeni praznik, a poslednjih nekoliko godina obeležava se u celom svetu.

Poljupci imaju svoju nauku - filematologiju, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju i poljupcima.

- Kod poljupca u obraz učestvuju samo dva facijalna mišića dok se za vrući, "francuski" poljubac uključe čak 34 mišića lica, a ljubeći se na francuski možete da izgubite po pet kalorija svakih nekoliko sekundi.

CRNA KAO NOĆ, A IPAK RUŠI SVE BARIJERE! Kraljici tame su rekli da izbeli kožu, a ona im je odgovorom ZAVALILA ŠAMAR! (FOTO)

- Tokom poljupca u telu se otpušta hormon sreće - oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osećamo poletno i zadovoljno.

- Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali razmena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

- Na ljubljenje prosečno potrošimo 15 dana tokom života. Najduži poljubac na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

foto: Giphy

- Ljubljenje produžuje životni vek. Istraživanja su pokazala da muškarci koji svaki dan poljube svoju partnerku barem jednom, u proseku žive i do pet godina duže.

- Jedine životinje koje se ljube u usta su šimpanze, orangutani i mačke.

- Strah od poljupca i ljubljenja se naziva filematofobija.

- Trideset i sedam odsto muškaraca drže oči otvorenim dok se ljube, dok se 97 odsto žena ljubi zatvorenih očiju.

foto: Tumblr

- Rimljani su ljubljenje svrstali u tri kategorije: Osculum - poljubac u obraz, Basium - poljubac u usta i Savolium - poljubac jezikom.

- Ljubljenje na kraju svadbene svečanosti počiva na drevnoj rimskoj tradiciji, gde je poljubac korišćen kao neka vrsta potpisanog ugovora između dvoje ljudi

foto: Tumblr

- Prvi "filmski" poljubac snimila je kompanija Edison 1896. Naslovljen "The May Irwin-John C. Rice Kiss", film je trajao trideset sekundi i sve vreme se prikazivao krupni plan poljupca muškarca i žene.

(Espreso.co.rs / 021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.