RUSKI ROBOT SPASILAC: Zaustavio je policu milimetar od devojčice, iako nije programiran za to! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/The DOOR

Čudo ili prevara?

RUSKI ROBOT SPASILAC: Zaustavio je policu milimetar od devojčice, iako nije programiran za to! (VIDEO)

Oleg Kivokurtsev, jedan od kreatora robota, tvrdi da je mašina samostalno izvršila manevar

Objavljeno:

Na internetu se pojavio neverovatan snimak na kome robot spašava devojčicu, tako što zaustavlja policu koja je krenula da pada na nju. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da robot nije programiran da obavlja tu funkciju.

Naime, snimak sa Politehničkog fakulteta u Permu u centralnoj Rusiji, prikazuje "samoukog robota - Prombot" kako zaustavlja policu koja je krenula da prada na devojčicu. Ona je počela da se penje na nju, nakon čega je polica zajedno sa stvarima krrenula da se ruši. Međutim, devojčica nije povređena zahvaljujući robotu koji je "pritrčao" u pomoć.

Oleg Kivokurtsev, jedan od kreatora robota, tvrdi da je mašina samostalno izvršila manevar, međutim njegova kompanija je ranije bila optuživana za prevare.

Sa druge strane, neki od poznatijih hi-tech sajtova, kao što su Atlas Obskura i BGR, izrazili su sumnje povodom verodostojnosti snimka koji se pojavio na internetu.

Na snimku se naime, može videti "Prombot" kako sedi u lobiju univerziteta, a tog dana posetioci su mogli da razgledaju fakultet.

Odjednom se pojavljuje devojčica, očigledno bez pratnje roditelja koja počinje da se penje na policu na kojoj se nalaze kutije.

U trenutku pada police, vidi se robot koji polako prilazi i ispružene ruke sprečava njen pad.

Jedan od sumljivih detalja jeste činjenica da je sigurnosni konopac već bio pomeren, pa je tako devojčici bio omogućen slobodan prolaz do opasne police.

Takođe, polica se nalazi u praznoj prostoriji, pa izgleda kao da je tu naknadno ubačena.

Još jedan od dokaza jeste način na koji padaju kutije, koje su očigledno prazne. Postavlja se pitanje zbog čega prazne kutije uopšte stoje u takvom prostoru. Ljudi koji su se našli u blizini, nisu odreagovali kada su pale, jer njihov udarac o zemlju nije proizveo nikakav zvuk.

Poslednji dokaz je činjenica da nakon pada police devojčica nije izgledala ni malo uplašeno niti iznenađeno.

Oleg Kivokurtsev, menadžer robotske kompanije "Prombot" je rekao:

"Pripremali smo se za ceremoniju diplomiranja na univerzitetu, koju je trebalo da otvori robot. Bilo je planirano da on čestita diplomcima i podseti ih da su budućnost - roboti."

On dodaje da je spašavanje devojčice puka slučajnost.

"Devojčica se igrala u holu, a nakon što je povukla metalnu policu, robut je sprečio da ona padne i bude povređena. Robot nije programiran na taj način."

(Espreso.co.rs / Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.