ORIGINALNI TESTOVI: Pročitajte na kakva pitanja o seksu odgovaraju DECA OD 13 GODINA u školama u Švajcarskoj!
Foto: Pixabay

kontroverzno

ORIGINALNI TESTOVI: Pročitajte na kakva pitanja o seksu odgovaraju DECA OD 13 GODINA u školama u Švajcarskoj!

"Dva zaljubljena mlada homoseksualca žele imati seksualni odnos. Na šta oba mladića treba da paze?" - jedno je od pitanja

Objavljeno: 08:10h

Pre par meseci digla se velika galama oko predloženog priručnika za seksualno obrazovanje koji je trebalo da se pojavi u školama u Srbiji.

Na Balkanu je ovo, izgleda, još tabu tema, a i u Hrvatskoj je ovih dana aktuelna.

Portal 100posto.hr je od jedne Hrvatice koja se preselila u Švajcarsku dobio testove iz seksualnog obrazovanja koje su deca od 13 godina popunjavala.

- Roditeljima i učenicima je potpuno normalna stvar da, s ulaskom u tinejdžersko doba života, uče o muškim i ženskim polnim organima, o začeću, o menstruaciji, o AIDS-u i o kontracepcijskim sredstvima - rekla je ova žena.

Njena ćerka je kući donela pitanja koja bi, za naše balkanske prilike, bila skandalozna. Procenite i sami, ovo su ta pitanja:

1. Dva zaljubljena mlada homoseksualca žele imati seksualni odnos. Jedan od njih je tek nedavno "izašao iz ormara" i do sada nije imao seksualne kontakte. Drugi, stariji, već je duže na homoseksualnoj sceni i ponekad upražnjava i seks bez zaštite i menja partnere. Na šta oba mladića treba da paze?

2. Dvoje 19-godišnjaka, upoznalo se na žurki i žele seks bez obaveza. Koji je najbolji način da se on i ona zaštite od polnih bolesti i neželjene trudnoće?

3. Šesnaestogodišnja djevojka u školi se zaljubila u 17-godišnjaka. Pola godine, nakon što su postali par, žele otići korak dalje i zajedno spavati. Šta treba da učine kako bi se najbolje zaštitili? Za njih bi to bio prvi seks, iako je mladića, prošlog raspusta, pijana poznanica oralno zadovoljila.

4. Nakon što su dobili treće dete, bračni par ne želi više dece, ali ne žele da zbog te odluke njihovi seksualni odnosi postanu komplikovani i da stalno moraju voditi računa o zaštiti. Koja je preporučena kontracepcija?

5. Prvi put ideš na odmor bez roditelja, u društvu prijatelja i prijateljica. Razumljivo je da pri tom ni seksualne avanture nisu isključene. Koja kontracepcija bi, po tvom mišljenju, bila najbolja?

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.