OTKRIVENA NAJTOPLIJA PLANETA: Naučnici došli do neverovatnog saznanja, a sada su na korak od vanzemaljskog života! (FOTO)
Foto: AP

novo otkriće!

OTKRIVENA NAJTOPLIJA PLANETA: Naučnici došli do neverovatnog saznanja, a sada su na korak od vanzemaljskog života! (FOTO)

KELT-9b je skoro tri puta veća od Jupitera, a zvezda oko koje se okreće duplo veća od sunca

Objavljeno: 05.06.2017. 17:48h
  • 15

Površina planete Kelt-9b dostiže temperaturu od 4.327 stepeni celzijusa, a poseduje svetleći "rep" kao kometa zbog jakog ultraljubičastog zračenja.

Kelt-9b je više od 1.100 celzijusa topliji od prethodne planete koja je smatrana najvrelijom.

foto: Printscreen Youtube / NASA Goddard

Ogromni gasni gigant je udaljen 650 svetlosnih godina od nas a leži u sazvežđu Labud i toplija je od većine zvezda. Bizarno otkriće "spaljenog" sveta može pomoći astronomima u treženju vanzemaljskog života.

Profesor Skot Gaudi, na Univerziteta u Ohaju rekao je da je astronomska zajednica jasno usmerena na pronalaženje malih planeta poput Zemlje oko hladnijih zvezda poput našeg Sunca.

"S druge strane, pošto je zvezda-domaćin Kelta-9b veća i toplija od Sunca, ona dopunjuje te napore i pruža neku vrstu probnog kamena za razumevanje kako se planetarni sistemi formiraju oko vrelih, masivnih zvezda."

KELT-9b je skoro tri puta veća od Jupitera a zvezda oko koje se okreće duplo veća od sunca.

Tim se nada da će pomoću teleskopa Kelt-9b moći da procene koliko će paklena planeta preživeti. Ranije je najtopliji poznat planeta biola VASP-33b, udaljena 380 svetlosnih godina u sazvežđu Andromeda, koji je dostizala 3.200 celzijusa.

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media