"UHVATI ME AKO MOŽEŠ"!  Ovo je najpoznatiji prevarant na svetu! Po njemu je snimljen film, a ZAISTA POSTOJI!
Foto: Profimedia

pametan i zao

"UHVATI ME AKO MOŽEŠ"! Ovo je najpoznatiji prevarant na svetu! Po njemu je snimljen film, a ZAISTA POSTOJI!

Stiv Komajser je jedan od najvećih prevaranata današnjice, a njegova životna priča je više nego zanimljiva

Objavljeno:

Američki Federalni istražni biro vodi listu najdomišljatijih prevaranata u zemlji, na čijem je prvom mestu Frenk Abagnejl, za koga je javnost saznala zahvaljujući Spilbergovom filmu “Uhvati me ako možeš”.

Odmah iza njega je Stiv Komajser, koji se od 2003. nalazi u zatvoru.

Prvobitno izrečena kazna mu je produžena zato što ni u zatvoru nije mogao da prestane da laže i ucenjuje. Trebalo bi da bude pušten 21. jula i već pregovara o snimanju filma o njegovoj životnoj priči.

PALI NAJPOZNATIJI MAFIJAŠI U SAD: Kao u Kumu, samo za nijansu drugačije!

Komajser je napisao bestseler i ima 750.000 pratilaca na Tviteru. Njegove video-snimke na Jutjubu videlo je više od milion ljudi. Ovaj 56-godišnjak sebe naziv “stručnjakom za prevaru”, pri čemu mu je to jedan sud zabranio. U očima zakona on je ipak samo prevarant, mada, mora se priznati, kreativan.

Možda najpoznatija njegova prevara bila je i jedna od poslednjih. Pre 15 godina oglasio je novi proizvod - “sušač za veš na solarni pogon”, koji košta samo 49,95 dolara. Naveo je da je metoda “naučno dokazana” i da se rublje suši “snagom sunca”. Svi koji su kupili proizvod, dobili su običan konopac za prostiranje veša.

Komajser je završio na sudu, pri čemu mu to nije bilo prvi put. Od rane mladosti je varao ljude, a zapravo je želeo da postane holivudski glumac. Iako rođen u Los Anđelesu, u čuvenoj gradskoj četvrti Beverli Hils, san mu se nije ostvario.

Talenat da manipuliše ljudima ispoljio je vrlo rano: vešto se izvlačio pred roditeljima, uspešno je ubeđivao nastavnike da mu daju dobre ocene, uprkos lošim rezultatima, a devojke da spavaju s njim.

IZUMELA JE JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH STVARI NA SVETU: Sada živi u teškoj bedi i nema da plati račun za telefon!

- Rano sam primetio da umem da lažem i da mi to nije problem sve dok služi cilju koji želim da postignem - rekao je jednom prilikom.

foto: Stock Thinstock

A njegov cilj je bio jasan: želeo je da bude basnoslovno bogat.

Sa 15 godina se zaposlio u preduzeću za trgovinu kancelarijskom opremom. Sa 16 godina je napustio školu da bi mogao da radi puno radno vreme, a sa 18 je osnovao vlastito preduzeće. Isporučioce je potplaćivao da samo njemu prodaju robu, a ne konkurenciji.

Kupcima je ispostavljao račune za uređaje koje nikada nisu naručili. Većina bi platila, ne proveravajući fakture.

Godinu dana kasnije, novcem preduzeća finansirao je sebi stan, automobil i drogu za sebe i svoju “nevaljalu platinastu devojku”. Imao je tada 19 godina.

Četiri godine kasnije policija je ušla u trag Komajseru i zatvorila mu firmu. Mladi prevarant je morao da se bavi društveno korisnim radom i dobio je petogodišnju uslovnu kaznu.

To ga, međutim, nije pokolebalo. Osnovao je firmu koja prodaje “informacije obaveštenih” o trkačkim konjima. Takve informacije, naravno, nije imao, ali mu je posao ipak cvetao. Za dve godine je zaradio tri miliona dolara.

MOZGALICA KOJA DELUJE LAKO, ALI ĆE VAS IZLUDETI! Samo 17 odsto njih rešava je na keca! (FOTO)

Godine 1990. uhapšen je i optužen po drugi put, ali je i na suđenju ispoljio talenat za retoriku. Delovao je tako pokajnički da ga sudija nije poslao u zatvor, već mu je izrekao uslovnu kaznu od pet godina.

Mesto njegove sledeće prevare je bio Teksas. Tamo je osnovao naftnu kompaniju, koja investitorima prodaje udele u novim bušotinama. Naftnih polja nikada nije bilo, ali je Komajser telefonom uspeo da izvuče žrtvama najmanje 50.000 dolara, novac koji je preko više fiktivnih kompanija poslao u radnju, koja preko pošte prodaje zlatnike. Naručio je zlatnike, a zatim ih prodao drugoj radnji. Trag fiktivne naftne kompanije do njega bio je dug, a biznis unosan.

Verovatno bi još dugo mogao da vara ljude na taj način, ali je postao zavisan od kocke i investirao je šestocifrene iznose u opklade. Trošio je novac sa računa fiktivnih kompanija, a te direktne uplate pomogle su FBI da mu 1994. uđe u trag. Ovoga puta je osuđen na dve godine zatvora.

foto: Dado Đilas

Iza rešetaka mu je bilo dosadno, ali ozloglašeni prevarant je čvrsto rešio da se popravi. Napisao je knjigu: “Americas Guide to Fraud Prevention” (Američki vodič za sprečavanje prevare), koja je postala bestseler. Po izlasku iz zatvora gostovao je u stotinak tok-šou emisija.

U želji da se popravi, čak je promenio ime: Stiv Komajser je postao Bret Čempion. Ali nije uspeo. Godine 1999. ponovo je završio u zatvoru, pošto je penzionerima, koji su učestvovali u nepostojećem telefonskom kvizu, na prevaru uzeo više od 100.000 dolara. Ponovo je dve godine bio u zatvoru.

Kada je izašao, prodavao je gore pomenute konopce i za fiktivnu TV-emisiju uzeo investitoru 500.000 evra.

IMA CRNI ŠEŠIR I CRVENE OČI: Ovo su najčudnije poslednje reči koje su lekari čuli od umirućih pacijenata!

Bila je to njegova poslednja prevara. Godine 2003. osuđen je na dugogodišnju kaznu zatvora, koju je produžio nakon što je ucenjivao advokate drugog zatvorenika njegovim priznanjem (koje je Komajser izmislio).

Krajem jula treba da bude pušten na slobodu, nakon čega mu sledi uslovna kazna do 2018. Već je uspostavio kontakt s filmskim studijima, koji će snimiti njegovu životnu priču.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.