Može da ponese 113 tona: Prvi pogled na najveći avion na svetu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

4 kilometra piste

Može da ponese 113 tona: Prvi pogled na najveći avion na svetu! (VIDEO)

Nećete verovati kako izgleda, a ni kad pročitate za šta je namenjen

Objavljeno:

Suosnivač „Majkrosofta“, Pol Alen prvi put je javnosti otvorio vrata hangara u kojem se nalazi „Stratolonč“, najveći avion na svetu, sa rasponom krila od 117 metara, koji može da ponese oko 113 tona tereta.

Revolucionaran korak: NASA se sprema da dodirne sunce!

Projekat „Stratolonč“ najavljen je 2011. godine, a probni letovi je trebalo da počnu prošle godine. Uprkos probijanju roka, inženjer Bert Rutan i njegov tim punom parom rade na ogromnoj letelici.

Rezultate svog napornog rada sada su prvi put predstavili javnosti, tokom testova punjenja goriva. Sama činjenica da je u pitanju najveća letelica na svetu bila bi dovoljna da učini „Stratolonč“ zanimljivim, ali su njegove karakteristike podjednako impresivne.

Kada počne da leti, „Stratolonč“ će u nižu orbitu Zemlje nositi rakete „pegaz Iks-El“, koje su osmišljene da nose male satelite, težine oko 450 kilograma, u orbitu. Ukoliko se Alenove ambicije ostvare, „Stratolonč“ će moći da nosi ljudske posade u svemir jeftinije nego što Rusija trenutno naplaćuje NASA-i.

„Stratolonč“ ima raspon krila od 117 metara i koristi šest „džambo džetovih“ motora. Može da ponese 113 tona, a njegova težina bez goriva iznosi oko 230 tona. Ovoj grdosiji je potrebno oko četiri kilometra piste da bi se njenih 28 točkova odlepili od zemlje.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.