Revolucionaran korak: NASA se sprema da dodirne sunce!
Foto: Pixabay

OVO JE VELIKO

Revolucionaran korak: NASA se sprema da dodirne sunce!

Ovo će biti jako veliki korak za letilicu, ali možda još veći za čovečanstvo

Objavljeno:

NASA najavljuje svoju prvu misiju kojom će čovek "dodirnuti Sunce". Robotizovana letelica projekta "Solar probe plus" trebalo bi da bude lansirana u leto 2018. godine, sa zadatkom da prikupi podatke o sunčevoj koroni, spoljnom delu sunčeve atmosfere.

Komšije su se žalile na buku i poslale im policiju, ali pandur je uradio nešto neočekivano! (VIDEO)

Reč je o najudaljenijem delu sunčeve atmosfere, za koju čovečanstvo ni danas ne razume kako to da je ona nekoliko hiljada puta vrelija od površine Sunca, sa temperaturama od 500.000 stepeni Celzijusa i više. Odgovori na pitanja o koroni su od neprocenjive vrednosti za objašnjavanje života na Zemlji, pošto je ona važna za postojanje "Sunčevog vetra", neprekidne struje naelektrisanih čestica koja bi mogla da utiče na život na Zemlji, prenosi B92.

- U orbiti Sunca, u jednom trenutku, na udaljenosti od 5,9 miliona kilometara od površine, letelica će se suočiti sa vrućinom i radijacijom bez presedana u istoriji istraživanja svemira. Letelica će istražiti spoljnu atmosferu Sunca i sprovesti važna posmatranja da bi odgovorila na višedecenijska pitanja o tome na koji način ova zvezda funkcioniše - objavila je NASA.

Prikupljeni podaci će povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja, koji utiču na život na Zemlji, kao i na satelite i astronaute u svemiru.

(Espreso.co.rs / B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.