Proteruju pušače: Ko zapali cigaretu, kazna 200 evra!
Foto: Reuters

novi zakon

Proteruju pušače: Ko zapali cigaretu, kazna 200 evra!

Kazne za kršenje zakona su drakonske i za ugostitelje zato što je odgovornost na njima da eventualnog pušača izbace iz objekta a ukoliko pušača ignorišu, preti im kazna od 2.000 evra

Objavljeno:

U Češkoj je od ponoći stupio na snagu novi antipušački zakon kojim su pušači proterani iz restorana i ugostiteljskih objekata, sa stanica javnog prevoza...

Ne sme da se puši ni na igralištima za decu i sportskim terenima, pozorištima, bioskopima i galerijama a kazna za zapaljenu cigaretu na zabranjenom mestu je skoro 200 evra.

Češka je postala tako 23. zemlja Evrope u kojoj je u zatvorenim javnim prostorijama zabranjeno pušenje a izuzetak su dobili međunarodni aerodromi, zoološki vrtovi i trgovinski centri koji mogu da izdvoje posebna mesta i prostor kao pušionice.

Samo nek se toči: Amerikanci troše TRI PUTA VIŠE piva nego vode! Kazne za kršenje zakona su drakonske i za ugostitelje zato što je odgovornost na njima da eventualnog pušača izbace iz objekta a ukoliko pušača ignorišu, preti im kazna od 2.000 evra. Ko ni u restoranu ne može bez nikotina osuđen je na nargile koje su izuzete zbog vrlo popularnih orijentalnih čajdžinica ili na elektronske cigarete koje su, međutim, ipak zabranjene u školama i bolnicama.

foto: Reuters

Jedan od najstrastvenijih pušača u Češkoj, predsednik Miloš Zeman, na zakon nije stavio veto, kako je kazao, jer je u sukobu interesa, ali je ostavio sebi za pravo da u predsedničkom zamku Hradčani jedna prostorija bude uvek pretvorena u pušionicu - ona u kojoj se trenutno nalazi šef države. Česi su se od cigareta u kafanama i restoranima opraštali juče raznim šaljivim hepeninzima u kampanji Poslednji opušak a već traže način kako da zaobiđu zakon ili nađu u njemu rupu, kako bi bez posledica i kazni mogli i dalje veselo da ; puše na zabranjenim mestima. Najpopularniji trik je da se kafana proglasi za privatni pušački klub, kao što su već češki ugostitelji isprobali da izbegnu ovog proleća obavezne fiskalne kase.

foto: Reuters

Drugi je da se restoran ili kafić proglasi za privremenu građevinu u kojima zakon pušenje dozovoljava. - Češka se ovim zakonom vratila među civilizovane zemlje. Znam kako izgleda kraj pušača i verujte, to nije ništa lepo - kazao je ministar zdravlja Miloslav Ludvik, ali je dao pre svega ugostiteljima rok od 90 dana u kome se neće naplaćivati kazne. U Češkoj puši oko 30 odsto stanovništva a svake godine posledice aktivnog pušenja odnesu oko 18.000 života.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.