Superoružje iz Putinovog šteka: Nuklearni avion M-60M za uništenje džihadista! (FOTO)

STROGO ČUVANA TAJNA

Superoružje iz Putinovog šteka: Nuklearni avion M-60M za uništenje džihadista! (FOTO)

Pola sveta uveliko drhti od ruske vojne sile... Kako li će reagovati kada saznaju šta još Rusi imaju?
Objavljeno: 20:14h

Još od pedesetih godina prošlog veka Rusi gaje ideju o stvaranju nuklearnog aviona. Došlo je vreme kada ta ideja može da postane realnost! Ovo rusko čudo košta 83 miliona po komadu, Kinezi su kupili 24, pogledajte i zašto! (FOTO) (VIDEO) U vreme kada je ideja nastala, Amerikanci su bili mngo ispred po pitanju vojne avio tehnologije. Ako je išta plašilo Ruse, to je bilo pitanje: Kako bi se odupreli eventualnom napadu? Otuda i ideja o nuklearnoj avijaciji, potencijalnom rešenju za veliku pretnju sa druge strane.

englishrussia.com
Prvi projektovani model nazvali su M-50, čiji je nuklearni motor trebalo da bude smešten u prednjem delu letelice, što je vremenom promenjeno, iz bezbednosnih razloga.
Njega su sledili modeli M-52, M-56K i M-60, u zavisnosti od toga kako su se pojedniačni modeli razvijali - pošto je nekoliko inžinjerskih timova paralelno radilo na sličnim avionima.
Nuklearni motori koristili su topljeni litijum i natrijum za tranasfer toplote iz nuklernih reaktora do samih motora, a mogli su da rade i na obično avionsko gorivo.
englishrussia.com
Nukelarni avion je u sebi nosio manju letelicu - dron, koji je trebalo da služi za preciznije bombardovanje ciljeva, kako veliki avion ne bi skretao sa osnovne putanje i silazio na manje visine.
Proizvođač Tupeljev je napravio atomski avion 1956. godine, koji je predtavljao "Leteću niklernu laboratoriju", baziranu na regularnom modelu Tu-95.
Avion je proizveden za samo godinu dana. Nosio je oznaku Tu-95LAL i izveo je ukupno 34 leta. Projekat je na kraju ipak odbačen, zbog toga što je avion pizvodio ogromne količine radioaktivnog otpada.
Kasnih sedamdesetih napravljen je treći sovjetski nuklearni avion, najnapredniji od svih prethodnih - AN-22 01-07. Nije imao poblema sa otpadom!
Koristio je nuklerni reaktor "zatvorenog cikluusa" pa je jedini otpad koji je ispuštao blia vrela para. Kraj Sovjetskog saveza označio je i kraj ovog projekta. U svetlu aktulnih događaja, postavlja se pitanje da li Rusija može da obnovi ovaj projekat!? (Espreso.co.rs / Izvor i foto: English Russia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.