Pucanj koji je zaustavio Ameriku: Dan kada je ubijen Kenedi (FOTO)

poslednji smaknuti predsednik

Pucanj koji je zaustavio Ameriku: Dan kada je ubijen Kenedi (FOTO)

Pre tačno 52 godine, 22. novembra u Dalasu, ubijen je 35. predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi
Objavljeno: 21:30h

Ako uticaj neke istorijske ličnosti merimo brojem teorija zavere koje se vezuju za njega, ime Džona Ficdžeralda Kenedija i više od pola veka nakon smaknuća u Dalasu uzburkava duhove i izaziva kontroverze. Ima li nekog ko mu se ne divi? Na današnji dan ubijen je Če! (FOTO) (VIDEO)

Jedini katolički predsednik u istoriji SAD i za sada poslednji koji nije preživeo atentat, ubijen je u Dalasu u Teksasu 22. novembra 1963. Kenedi se uputio u ovu južnjačku državu da "pripremi teren" za izbore naredne godine, pošto u ovom kraju države nije bio popularan.
Ubica je bio bivši marinac Li Harvi Osvald. Samo dva dana nakon atentata i on je ubijen pištoljem u ruci Džeka Rubija, čoveka povezanim sa američkim podzemljem.
Wikipedia
Prema zvaničnoj verziji, Osvald se na atentat odlučio sam. Ipak, mnogima je odgovarala Kenedijeva smrt, zbog čega i postoji suficit teorija zavere. Na mestu predsednika zamenio ga je Lindon Džonson koji je uskoro otpočeo američku ratnu avanturu u Vijetnamu.
Zbog fijaska u akciji vraćanja Kube pod američku ingerenciju, Kenedija nije volela uticajna američka zajednica izbeglica s ovog karipskog ostrva.

Istočna Nemačka (DDR) je 1961. digla Berlinski zid, a Kenedi nije bio u stanju to da spreči.
Mnogo prljavog veša vezuje se za Kenedijev privatni život - navodna romansa sa Merilin Monro, koja se po zvaničnoj verziji ubila prevelikom količinom lekova, samo je jedna od njih.
Osim što je i dalje jedini američki predsednik ovenčan Pulicerovom nagradom, Kenedi je i autor brojnih citata, od kojih je daleko najpoznatiji:

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.