2050. godina prelomna za čovečanstvo: Hoće li ljudska vrsta nestati ili postati besmrtna
Foto: Pixabay

ima li razloga za strah?

2050. godina prelomna za čovečanstvo: Hoće li ljudska vrsta nestati ili postati besmrtna

Veštačka inteligencija mogla bi dovesti sa jedne strane do nestanka ljudske vrste još tokom ovog veka, ili bi, sa druge strane, mogla doprineti da ljudska vrsta postane praktično besmrtna
Objavljeno:

Veštačka inteligencija mogla bi dovesti sa jedne strane do nestanka ljudske vrste još tokom ovog veka, ili bi, sa druge strane, mogla doprineti da ljudska vrsta postane praktično besmrtna. Na ovu temu postoji mnoštvo istraživanja, argumentovanja i promišljanja.

Džef Nezbit, direktor za zakonodavne i javne poslove Nacionalne naučne fondacije i autor 24 knjiga, proučavao je sposobnosti veštačke inteligencije. Njegov zaključak je da će do 2050. godine postati jasno hoće li čovečanstvo preživeti ili će čak napraviti ogroman skok.

On se bavi pojmom "veštačke superinteligencije", koja će nastati kada superkomjuteri postanu sposobni da samostalno uče, do te mere da će preskočiti ljudsku inteligenciju i biti u stanju da reše sve probleme.

Rej Kurzvel smatra da ne treba da se plašimo veštačke inteligencije. On ističe statistike koje pokazuju da se njenim razvojem smanjuju stope nasilja - i to dramatično. Smatra da će ova vrsta inteligencije omogućiti pronalaske sve boljih lekova, tehnoloških rešenja za obnovljive izvore energije, ali i omogućiti sve bolju brigu za osobe sa invaliditetom.

Njegove su prognoze da će 2029. godina biti vreme kada će ova vrsta inteligencije dostoći nivo ljudske, tako da, kako kaže, imamo sasvim dovoljno vremena da poradimo na svim etičkim standardima.

foto: Pixabay
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.