NAUČNICI STVORILI MATERIJU KOJA RUŠI SVE ZAKONE FIZIKE: Kad je gurnete, ONA IDE PREMA VAMA!
Foto: Pixabay

spektakularno

NAUČNICI STVORILI MATERIJU KOJA RUŠI SVE ZAKONE FIZIKE: Kad je gurnete, ONA IDE PREMA VAMA!

Atomi u ovoj tečnosti imaju negativnu masu
Objavljeno: 09:32h

Fizičari su stvorili tečnost sa "negativnom masom", koja ide prema vama kad je gurnete!

Kao što znamo, predmeti ubrzavaju u onom smeru u kojem su gurnuti, srazmerno sili koja deluje nanjega, i ovo je opisao još Isak Njutn u svom drugom zakonu.

Ali, teorijski, materija može da ima negativnu masu, na isti način kao što električni naboj može biti pozitivan ili negativan.

Profesor Piter Engels sa Univerziteta Vašington Stejt (WSU) zajedno sa kolegama je ohladio atome Rubidijuma skoro do apsolutne nule (dostigli su skoro -273 stepena Celzijusa), i stvorio nešto što se zove Bose-Ajnštajnov kondenzat.

U ovom stanju, čestice se pomeraju izuzetno polako, i ponašaju se na način koji predviđa kvantna mehanika, slično talasima.

One (čestice) se takođe sinhronizuju i pomeraju zajedno, stvarajući materiju poznatu kao supertečnost, koja teče bez gubitka energije.

Kako bi stvorili uslove za stvaranje negativne mease, naučnici su koristili lasere, kako bi zarobili atome rubidijuma i "šutnuli" ih napred i nazad, menjajući smer u kojem se oni okreću.

Kad su atomi pušteni iz laserske zamke, oni su se raširili, a neki od njih su dobili negativnu masu.

- Sa negativnom masom, vi nešto gurnete, a ono ubrzava prema vama - kaže Majkl Forbs, ko-autor ovog eksperimenta, profesor fizike na WSU.

- To izgleda kao da je rubidijum udario u nevidljivi zid - dodao je. - Ovde imamo potpunu kontrolu nad prirodom ove negativne mase, bez ikakvih komplikacija.

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.