OVAJ DEČKO SE PROBUDIO IZ KOME POSLE 12 GODINA: A onda je rekao nešto što je svima nateralo suze na lice! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/NBC News

jedan u milion

OVAJ DEČKO SE PROBUDIO IZ KOME POSLE 12 GODINA: A onda je rekao nešto što je svima nateralo suze na lice! (VIDEO)

Svima je bilo teško kad je Martin progovorio o zlostavljanju koje je preživeo
Objavljeno: 08:12h

Martin Pistorius iz Južne Afrike bio je običan dečak koji je najviše voleo da se igra sa drugarima, sa tranzistorima, televizorima... Bio je srećno dete.

Ali sve je prekinula misteriozna bolest. Sa 12 godina je iz škole došao sa bolnim grlom, ali njegova majka nije obraćala pažnju na to, misleći da je obična prehlada.

Martinovo stanje se, nažalost, pogoršalo do trenutka kada više nije mogao da hoda, ni govori.

Dečak je uskoro pao u komu. U prvom periodu nije bio svestan bilo čega - bio je u dubokoj komi.

Porodica je organizovala posebnu negu - kupanje, hranjenje uz pomoć cevčice, okretanje.

Sa 16 godina Martin se iznenada probudio - postao je svestan svega što se dešava, ali i dalje nije mogao da se pomeri, niti da komunicira sa bilo kim!

Od tog momenta, do Martinovog buđenja i ozdravljenja prošlo je još 8 punih godina. Sve ovo vreme on je bio svestan svega, a nije mogao da reaguje. Bio je nemi posmatrač onog što mu se dešava.

Kad se probudio, progovorio je o hororu kroz koji je prošao.

- Zlostavljali su me u domu za nemoćne. Mrzio sam da budem tamo. Bili su užasni prema meni. Vukli su me za kosu, udarali su me metalnom kašikom po zubima, kako bih jeo. Često su mi davali vreo čaj, šamarali su me, ponašali su se kao da nisu ljudi - priča Martin.

Bio je i žrtva seksualnog zlostavljanja - jedna zaposlena u domu bi se popela na njega i simulirala seks, dirala ga je po genitalijama...

- Ispred mene je bio TV koji bi sve vreme bio upaljen. Svaki dan je program bio isti, dinosaurus Barni. Bože, koliko sam mrzio tu emisiju - priseća se Martin.

Ipak, od svega što je doživeo, najbolniji trenutak je onaj kad je njegova majka izgovorila jednu rečenicu. Ona je u jednom trenutku stajala pored njega, brišući ga krpom i posmatrajući ga.

- Nadam se da ćeš umreti - rekla je.

Iako ga je to tada užasno rastužilo, danas je potpuno razume.

- Najgore mi je bilo što je nisam mogao zagrliti, reći joj kako lepo brine o meni, kako sam joj zahvalan - u suzama objašnjava Martin.

Martin je posle 12 godina u komi počeo da pokazuje znake komunikacije, pa je sa svojih 25 godina dobio prilagođeni računar, uz pomoć kojeg i danas komunicira sa ljudima.

Preko interneta je 2008. upoznao svoju buduću ženu zbog koje se preselio u Veliku Britaniju.

Svake godine sve više napreduje, pa je pre 6 godina povratio kontrolu nad rukama i glasom. Napisao je autobiografiju "Ghost boy" (Dečak duh) po kojoj se planira snimanje filma.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.