Kako očistiti 30 metara visok sneg? Nikakav problem! Ovi Japanci objašnjavaju! (VIDEO)
Foto: Printskrin Jutjub / Aurora Boreal

ludilo!

Kako očistiti 30 metara visok sneg? Nikakav problem! Ovi Japanci objašnjavaju! (VIDEO)

Popularno odmaralište s izvorima termalne vode, Sukaju Onsen, nalazi se upravo u tim planinama i pravo je čudo da gosti mogu čitave godine da ga posećuju
Objavljeno:

Planina Tatejama visoka je oko 3.000 metara, ali nije popularna samo zbog visine. Tatejama je jedna od najpopularnijih izletišta na svetu i to samo zbog snega. Da, verovali ili ne, hiljade ljudi svake godine plaća pozamašne svote novca i putuju satima samo kako bi vidjeli snežne tunele Tatejame.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Planinski lanac Hida u centralnom Japanu beleži i do 38 metara snega godišnje. Za sve je zaslužan hladni sibirski vazduh koji se preko Kamčatke spušta prema Japanu i usput pokupi ogromne količine vlage okolnih mora. Jednom kad se susretne s japanskim planinskim lancima, dolazi do snega u gotovo nezamislivim količinama.

Popularno odmaralište s izvorima termalne vode, Sukaju Onsen, nalazi se upravo u tim planinama i pravo je čudo da gosti mogu čitave godine da ga posećuju.

Za to su zaslužni i čistači hiljada tona snega, koji svoj posao svakoga dana obavljaju ekspresno i inteligentno, piše portal "Atlas Obscura".

- Netko i to mora da radi - ekao je Takuma Igaraši, vozač čistača za sneg.

On već dvadeset godina čisti sneg svake zime, a povremeno mora čitave noći da radi kako bi putevi bile čiste od 6 ujutro kad prvi ranoranioci kreću na posao. Put do Sukaju Onsena popularno se zove Snežni kanjon zbog tridesetak metara visokih nanosa snega kroz koje turisti nesmetano putuju. Osim ljudi, za čist put najodgovorniji su takozvani "duvači snega".

"HTR608" ima motor od 608 konjskih snaga i može izbaciti sneg na 15 metara visine kako bi put bio očišćen. Međutim, pre nego "HTR608" krene s poslom, i ostali moraju da odrade svoj deo. Kad padne po nekoliko metara sniga i kad od autoputa ne ostaje ni trag, onda prvo treba otkriti gde se uopšte nalazi ta ulica. Buldožer opremljen GPS-om prvo napravi grubi nacrt puta ispod nekoliko metara snega, a zatim ekipe krenu s čišćenjem. Tek na kraju, kad ostane oko 3 metra snega, "HTR608" kreće s poslom kako bi napokon omogućila normalan saobraćaj.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.