Nema šanse da pogodite! Znate li čemu su služile ove ŠARE na vašim ekranima?
Foto: Printskrin Jutjub / Alex Roark

zanimljivo!

Nema šanse da pogodite! Znate li čemu su služile ove ŠARE na vašim ekranima?

Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cevi
Objavljeno:

Raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougonicima i štraftama koje prati jednolično pištanje zovu se test karta ili test šablon. Ovaj televizijski test signal uglavnom se emituje u trenucima kada je transmiter aktivan ali ne emituje program - dakle, uglavnom na početku i na kraju emitovanja, u doba kada televizijski program nije emitovan 24 časa.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovakve test kartice korišćene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice u koje je uperivana kamera, a glavni cilj bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala. Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtevaju prisustvo kamere. Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

ZA OVIM MOMKOM POLUDELA JE CELA PLANETA: Građevinac, a peva KAO PAVAROTI! (VIDEO)

Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cevi.

Test karte uglavnom sadrže određen set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima. Centralni deo test karte bile su takozvane SMPTE trake u različitim bojama i to sa leve na desnu stranu, redom: bela, žuta, cijan, zelena, magenta, crvena i plava. Uz te boje, tu se nalaze i različite nijanse crne koje omogućavaju da se jačina svetla i kontrast na ekranima podese što bolje.

Najpoznatija test karta napravljena je 1966. godine u laboratoriji kompanije Filips.Sadržaj i formu ovog šablona osmislio je inženjer Fin Hendil uz pomoć glavnog inženjera Erika Helmera Nilsena. Hendil je, sa svojim inženjerskim timom, napravio i opremu koja će generisati šablon nazvan - "Philips PM5544".

Ovakva test karta korišćena je u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, na Filipinima, u Mjanmaru, Južnoj Koreji, Tajvanu, Japanu, Australiji, Španiji... a mi se dobro sećamo, čak i sa nostalgijom, da je korišćena i na današnjem Javnom servisu.

(Espreso.co.rs / Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.