VELIKA MISTERIJA: NASA otkrila da je prošlost Marsa bila veoma drugačija! (FOTO) (GIF)
Foto: AP

IZNENAĐENJE ZA SVET

VELIKA MISTERIJA: NASA otkrila da je prošlost Marsa bila veoma drugačija! (FOTO) (GIF)

Pre 3,7 milijardi godina, Marsova atmosfera bila je znatno gušća nego danas, ali je Sunce tada isijavalo samo trećinu energije koju sada odašilje
Objavljeno:

NASA je napravila robotski rover Curiosity koji je otkrio potpuno neočekivani paradoks iz davne prošlosti Marsa - iako je potvrđeno kako je na površini crvene planete nekada tekla voda, podaci o sastavu atmosfere u to doba pokazuju kako je postojanje tekuće vode bilo nemoguće.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pre 3,7 milijardi godina, Marsova atmosfera bila je znatno gušća nego danas, ali je Sunce tada isijavalo samo trećinu energije koju sada odašilje.

DRAMA na Novom Zelandu: Nasukalo se 416 kitova, 300 UMRLO, BORBA ZA ŽIVOT PREOSTALIH U TOKU! (FOTO) (VIDEO)

Prema postojećim modelima, atmosfera Marsa morala je da bude puna ugljen-dioksida, kako bi površinska temperatura mogla da bude dovoljno visoka za postojanje vode u tečnom stanju. Ipak, geološka analiza sedimenta iz tog perioda nije otkrila nikakve tragove ugljen-dioksida.

Curiosity je analizirao uzorke kamena u krateru Gale, u kojem su izložene naslage stena iz doba tekuće vode na Marsu, u potrazi za karbonatima - spojevima koji nastaju kada se ugljn-dioksid spaja s magnezijumom, gvožđem ili drugim pozitivno nabijenim ionima u vodi.

foto: Giphy

Iako su u Marsovskom kamenju pronađeni brojni elementi koji bi stvarali karbonate u kombinaciji s vodom i ugljen-dioksidom, nisu pronađeni nikakvi tragovi karbonata.

Nalazi se jednostavno ne poklapaju s prihvaćenom teorijom, objasnio je Tomas Bristov, glavni naučnik na CheMin instrumentu rovera Curiosity, koji proučava hemijski sastav minerala.

- Potpuno nas je zatekla odsutnost karbonata u sedimentu koji je rover proučio. Bilo bi jako teško imati tekuću vodu čak i kad bi nivo ugljen-dioksida bilo sto puta veći nego što nam govore dokazi u kamenju - rekao je Bristov.

foto: AP

S druge strane, četiri decenije proučavanja površine Marsa iz orbite, kao i brojni podaci s površine, pružili su neoborive dokaze kako je nekad na površini Marsa tekla voda i da je postojao aktivni hidrološki ciklus, s vodenim površinama, isparavanjima, formacijom oblaka i padalinama.

Činjenica da imaju dva seta dokaza koji se međusobno ne poklapaju značiće odbacivanje postojeće teorije, dok će brojni naučnici sada pred sobom imati novi izazov - pronaći teoriju koja bi objasnila postojanje tekuće vode bez prisustva ugljen-dioksida u atmosferi.

Bonus video: Živi na suvom, ima noge i dere se kao huligan! OVA RIBA UNIŠTAVA SVA DOSADAŠNJA ZNANJA O NJIMA!

(Espreso.co.rs / Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.