Od srpa do čekića: Da li razlikujete komunizam i socijalizam? (FOTO)

ŠTA JE ŠTA

Od srpa do čekića: Da li razlikujete komunizam i socijalizam? (FOTO)

Umnogome zahvaljujući Hladnom ratu u kome su se dva ideološka pojma poistovećivala, komunizam i socijalizam su preko noći postali sinonimi
Objavljeno:

Iako živimo u post-ideološka vremena, ideologija i dalje igra veliku ulogu u političkoj organizaciji života čovečanstva. Ovo je priča o tri (ili zapravo 4) pojma iz te niše - kapitalizmu, (demokratskom) socijalizmu i komunizmu. Ima li nekog ko mu se ne divi? Na današnji dan ubijen je Če! (FOTO) (VIDEO) Socijalizam i komunizam se prečesto brkaju u savremenom svetu, posebno u Americi, gde se tradicionalno shvataju na izrazito negativan način.

Kapitalizam ili koncept liberalizma je nastao u 17. veku i temelji se na privatnoj svojini. Čuveni teoretičar Adam Smit u "Bogatstvu naroda", pisanom pred kraj 18. veka piše da će za većinu ljudi "život u kapitalizmu biti jadan zbog čega su intervencije društva i države neophodne".
Socijalizam je delimičan odgovor na kapitalizam i njegove teorijske postavke mogu se pronaći u delima Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Fokus socijalizma je na društvenoj nejednakosti koja izvire iz kapitalizma. Demokratski socijalizam je zapravo poziv na regulaciju tržišta.
Demokratska kontrola sektora društva je ono gde se ovaj tip socijalizma razlikuje u odnosu na autoritarne forme kakav je bio Sovjetski Savez.
Komunizam je krajnja tačka socijalizma. Marks je nije detaljno obrazložio ali neke skice raznovrsnog i kreativnog života mogu da se nađu u "Nemačkoj ideologiji": "Mi lovimo ujutro, pecamo popodne, a uveče smo operski kritičari", piše Marks zalažući se za neotuđeni život pojedinca i društva u punom kapacitetu.
Ove ideologije utiču i na tip ekonomije koji se stvara pod njihovom vlašću. Kako se proizvodi? Ko proizvodi? Ko kupuje?
U komunističkoj zemlji, odgovore na ova pitanja daje država. U kapitalističkoj na njih odgovaraju ljudi. Socijalizam je, u najkraćim crtama, mešavina ova dva pristupa.
Iako je u SAD prisutan svojevrsni odijum i prema socijalizmu i prema komunizmu, ne može se reći da govorimo o čistoj kapitalističkoj državi. Naprotiv.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.