Ovih 6 genijalnih stvari izmislile su žene! (FOTO)

uvek čine svet boljim

Ovih 6 genijalnih stvari izmislile su žene! (FOTO)

One su prave carice jer bez njih bi nam bilo dosadno, mogli bismo da stradamo, a i falilo bi nam piće
Objavljeno:

Kada su u pitanju izumi koji su promenili i obeležili istoriju prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Tomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel. Ali šta je sa ženama koje su svojim radom obeležile istoriju? Ovih 25 izuma bi vam rešilo sve probleme! (FOTO) Ako vam na pamet ne pada ni jedno ime donosimo 6 super izuma koje potpisuju isključivo žene 1. BRISAČI NA AUTOMOBILU Mari Anderson se davne 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni.

Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu posle. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija posle, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo ni zamisliti bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma. 2.MONOPOL Elizabet Magi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena.
Ova igra se originalno zvala ‘The Landlord’s Game’ i patentirana je 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost. 3. SOLARNO GREJANJE Mađarica, Dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grejanja na solarnu energiju.
Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom
. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena – arhitekta Eleanor Raymond. 4. PIVO I ako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo koje sa uživanjem pijemo u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene.
Naime pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su radile samo i isključivo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama. 5. PROTIVPOŽARNE STEPENICE Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju 1897. godine je izumela Ana Konoli. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova ideja se održala i do današnjeg dana.
Wikipedia
6. PANCIR Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir izumela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih.
Izum je patentirala 1966. godine. Ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma, pa je uvrštena u ‘Inventor’s hall of Fame’. (Espreso.co.rs / Izvor: zanimator.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.