NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Da li je Papa Jovana zaista postojala?
Foto: Profimedia

brojni spisi

NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Da li je Papa Jovana zaista postojala?

Priču o Papa Jovani sledeći je pokupio dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon koji u svom rukopisu "Chronica minor" prvi piše o detaljima njene smrti
Objavljeno:

Priča o Papa Jovani preživela je vekovima kroz književnost, slikarstvo, vajarstvo i u novije doba film. Iako mnogi ne veruju da je zaista postojala, postoje oni koji će legendu zauvek smatrati verodostojnom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Svih 266 poglavara Rimokatoličke crkve bili su muškarci. Ipak, u srednjem veku, postojala je priča o jednom koji je u stvari bio prerušena žena. Ova legenda o takovanoj "Papa Jovani" preživela je do današnjih dana.

POTPUNO NEVEROVATNO: Druženjem sa vukovima pobedila traume od silovanja i anoreksiju (FOTO) (VIDEO) Ko je bila Papa Jovana i da li je zaista postojala? Najraniji pisani izvor o Papa Jovani predstavlja spis "Chronica universalis Mettensis", nastao u trinaestom veku. Prema podacima koje iznosi autor, sveštenik dominikanskog reda, postojao je neimenovani papa koji nije zapisan na spisku poglavara crkve jer je u stvari bio žena.

Iako hroničar piše kako su izuzetna pamet i talenti omogućili ovoj ženi da sedne u Svetu stolicu, on se ne suzdržava da doda i kletvu: "Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, što znači: "O Petre, oče očeva, izdaj plodnost ženskog pape".

foto: Wikipedia

Priču o Papa Jovani sledeći je pokupio dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon koji u svom rukopisu "Chronica minor" prvi piše o detaljima njene smrti. Burbon prenosi verziju događaja prema kojoj se Papa Jovana javno porodila, čime je zapravo otkriven njen pravi identitet, odnosno pol. Kao kaznu, zavezana je za konje koji su je vukli ulicama Rima dok ju je gnevna masa kamenovala.

Najpoznatija verzija priče, međutim, potiče iz dela "Chronicon pontificum et imperatorum (Hronika papa i careva)", koje je napiseo sveštenik dominikanskog reda Martinus Polonus.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.