NE VERUJETE DA JE PETAK TRINAESTI BAKSUZAN? Ovi događaji će vas naterati da se ZAMISLITE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

PROMENIĆETE MIŠLJENJE

NE VERUJETE DA JE PETAK TRINAESTI BAKSUZAN? Ovi događaji će vas naterati da se ZAMISLITE! (VIDEO)

Istoričari smatraju da su sve priče o Petku 13. samo to - priče! Osim one o pogromu Templara. Ipak, ljudi širom sveta ne prestaju da veruju u mitove koji okružuju ovaj datum vekovima

Objavljeno: 11:58h

Danas je taj dan - petak 13! Raznorazne priče, strahovi i sujeverja vezuju se za ovaj datum vekovima. Zbog mitomanije broja 13, zgrade širom sveta nemaju 13. sprat, železničke stanice 13. peron, na mnogim mestima nešto što bi trebalo da je 13. po redu, ili je preskočeno, ili obeleženo kao 12 i po.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U Formuli 1 ne postoji automobil sa brojem 13, a broj je ukinut pošto su dva vozača sa tim brojem poginula u udesima. Šta je, dakle mit, a šta istina?

Petak 13: Ako se plašite ovog dana, ove stvari nikako nemojte da radite! Najverodostojniji istorijski događaj od petka 13. desio se 1307. godine. Vitezovi templari postali su izuzetno moćni i bogati štiteći hrišćanske hodočasnike tokom Krstaških ratova. Francuski kralj Filip IV Lepi i avinjonski Papa Kliment V su smatrali da ih moć Templara ugoržava, pa su odlučli da ih unište.

Masovno hapšenje Templara u Francuskoj počelo je u petak 13. oktobra 1307. godine, kada im je šaka pao vođa reda Žak de Mole sa 60 najutucajnijih vitezova. Templari su hapšeni širom Francuske i potom mučeni i spaljivani na lomačama pod optužbom za jeres.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.