LEPE VESTI STIŽU IZ SLOVENIJE: Najnovije vesti iz ove ZEMLJE!
Koronavirus, ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

Korona

LEPE VESTI STIŽU IZ SLOVENIJE: Najnovije vesti iz ove ZEMLJE!

U bolnicama je trenutno 925 kovid pacijenata, od kojih je 146 na intenzivnoj nezi, pokazuju podaci ministarstva zdravlja, prenela je Hina

Objavljeno:

U Sloveniji je u poslednja 24 sata, od 4.587 testiranih, korona virus potvrdjen kod 1.176 osoba, a umrla su još 24 obolela od Kovida-19, objavila je danas slovenačka vlada, a podaci pokazuju da uprkos rastu broja slučajeva zaraza usporava brzinu širenja.

U bolnicama je trenutno 925 kovid pacijenata, od kojih je 146 na intenzivnoj nezi, pokazuju podaci ministarstva zdravlja, prenela je Hina.

Od ukupnog broja testiranih u poslednja 24 sata 25,6 odsto je zaraženih, a podaci poslednje dve nedelje pokazuju da broj novih zaraza i dalje raste, ali ne prethodnim tempom, što je ohrabrujuće, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol vlade za Kovid-19 Jelko Kacin. Dodao je da se postepeno smanjuje i procenat zaraženih medju testiranima, ali pre svega zbog izmene protokola o testiranju.

Pravi pokazatelj stanja je popunjenost kapaciteta u bolnicama koje su pod velikim pritiskom, pojasnio je Kacin, izrazivši zabrinutost i brojem rasta umrlih koji je poslednjih dana konstantno veći od 30, pa se broj preminulih od početka epidemije povećao na 412. Bojana Beović, šefica stručnog tima vlade za Kovid-19 ;rekla je da je broj ;ukupno potvrdjenih zaraza od početka epidemije prešao 36 hiljada, a aktivno je više od 23 hiljade.

Ona je navela da se razmišlja da se i u Sloveniji uvedu tzv. brzi testovi koji nisu toliko sigurni kad se radi o rezultatima, ali će biti široko dostupni i to je potencijalni način da se drugi talas epidemije stavi pod kontrolu.

Kako danas prenose slovenački mediji, bolnice se reorganiziraju u skladu s očekivanjima da će se broj hospitalizacija i dalje povećavati, ali se oseća jak nedostatak potrebnog medicinskog kadra.

U ljubljanskom Univerzitetkom kliničkom centru (UKC) ocenjuju da im trtenutno, zbog dužih bolovanja, porodiljskog odustva i izolacija zbog Kovida-19 nedostaje oko 400 sestara, a počinju da se organizuju i trodnevni kursevi za dobrovoljce Crvenog krsta. Dobrovoljci se angažuju i u domovima za starije, gde je situacija sa zarazama i nedostatkom kadra takodje kritična, javljaju mediji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.