DOK SLOVENIJA USKORO UKIDA KARANTIN, RUMUNIJA GA PRODUŽAVA ZA 30 DANA: Razlike između balkanskih zemalja ogromne!
Ilustracija, Foto: EPA / ROBERT GHEMENT

borba sa koronom

DOK SLOVENIJA USKORO UKIDA KARANTIN, RUMUNIJA GA PRODUŽAVA ZA 30 DANA: Razlike između balkanskih zemalja ogromne!

Ovakvo je stanje

Objavljeno:

Postoje indicije da bi Slovenija ove nedelje mogla da započne ublažavanje restriktivnih mera u zemlji, ali glavna medicinska savetnica vlade za epidemiju korona virusa Bojana Beović izjavila je danas da ublažavanje neće početi pre sledeće sedmice.

Beovićeva, koji se nalazi na čelu medicinske radne grupe za korona virus, rekla je da će ublažavanje zavisiti od toga kada zdravstvene vlasti utvrde da epidemija počinje da jenjava, preneo je STA.

Iako su podaci o novozaraženima tokom Uskršnjeg vikenda ohrabrujući, prerano je govoriti da li se epidemija "postepeno gasi", kazala je ona.

Prema njenim rečima, osim ubjedljivog usporavanja epidemije, koja bude trajala najmanje nekoliko dana, drugi uslovi koji bi trebalo da budu ispunjeni za ublažavanje restriktivnih mera uključuju i dovoljnu raspoloživost testiranja da bi se otkrio što veći broj slučajeva pre nego što mogu da postanu novi izvori zaraze.

Portparol vlade za korona virus Jelko Kacin izjavio je da vlada razmatra bar parcijalno ukidanje zabrane kretanje između opština i odobrenje određenih sportskih aktivnosti, ali samo ako uslovi to dozvole.

Prema njegovim rečima, to bi mogli biti tenis, badminton, golf i biciklizam gde postoji bezbedna društvena distanca.

Broj zvanično potvrđenih slučajeva korona virusa u Sloveniji juče je porastao na 1.220, dok je Beovićeva rekla da je prema grubim procenama, stvarni broj je između 3.000 i 4.000.

Rumunski predsednik Klaus Johanis objavio je danas da će produžiti vanredno stanje u toj zemlji za još 30 dana.

- Danas smo izdali uredbu kojom se vanredno stanje produžava za 30 dana na teritoriji Rumunije, tako da mere za sprečavanje virusa Kovid-19 ostaju na snazi - rekao je Johanis, prenosi Ađerpres.

On je istakao da opasnost od virusa još nije prošla i da bi ublažavanje mera dovelo do porasta broja inficiranih.

- Ostanite kod kuće da ne bi ste završili u bolničkom krevetu. Ostanite kod kuće kako bi smo povratili naše živote što pre - rekao je Johanis.

Rumunija je najviše pogođena novim koron virusom od zemalja u regionu sa 6.879 ukupno zaraženih osoba.

U toj zemlji, u poslednja 24 sata preminulo je još 15 osoba, čime je broj ukupno preminulih porastao na 346.

Takođe, 23.645 osoba se nalazi u institucionalnom karantinu dok je 67.268 osoba u samoizolaciji u svojim kućama i pod stalnim nadzorom lekara su.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.