OLUJA KJARA STIGLA NA BALKAN! Slovenija prva na UDARU, jedan vozač već IZGUBIO ŽIVOT
Oluja opustošila Poljsku, Foto: EPA/GRZEGORZ MOMOT, EPA/LAURENT DARBELLAY

nevreme u zapadnoj evropi se širi

OLUJA KJARA STIGLA NA BALKAN! Slovenija prva na UDARU, jedan vozač već IZGUBIO ŽIVOT

Zbog jakog vetra jugozapadnog smera, koji na pojedinim mestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, za celo područje Slovenije proglašen je narandžasti alarm

Objavljeno:

Jak vetar koji duva u severoistočom delu Slovenije stvara probleme u saobraćaju i snabedevanju električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo, prenela je Hina.

Kako je objavila slovenačka policija, na putu Dravograd-Maribor jutros oko pet sati poginuo je vozač automobila na koji se srušilo stablo.

Zbog jakog vetra u mnogim mestima na tom području srušena su stabla što je stvorilo probleme u saobraćaju, ali i snabdevanju električnom energijom, pa je više od hiljadu potrošača bez struje.

Zbog jakog vetra jugozapadnog smera, koji na pojedinim mestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, za celo područje Slovenije proglašen je narandžasti alarm, drugi najviši stepen opasnosti od elementarnih nepogoda. Prognozira se da će vetar do večeri oslabiti.

Snažna zimska oluja Kjara, koja je uz vetrove jačine uragana i jaku kišu udarila u britanska ostrva, pomera se na istok, gde je zahvatila i Francusku, Nemačku, Skandinaviju i stigla do Poljske.

Oluja je odnela i prve žrtve, izazvala velike poremećaje u saobraćaju, pričinila ogromnu materijalnu štetu, a desetine hiljada domaćinstava ostalo je bez struje.

Jedan vozač na jugozapadu Češke poginuo je nakon što je drvo palo u njegov automobil, a na sličan način je nastradao i Slovenac na severu te zemlje, preneo je AP.

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto se im se čamac prevrnuo.

U Nemačkoj je otkazano stotine letova zbog snažne zimske oluje.

U Frankfurtu su letovi ponovo uspostavljeni, ali je u Minhenu otkazano 420 letova. Prekida ima i u železničkom saobraćaju.

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

Oko 10.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.

Struje nema jutros ni 130.000 domaćinstava u Francuskoj, kao ni 55.000 kuća u Poljskoj, prenosi PAP.

Oluja je izazvala štetu širom Belgije, a u Švajcarskoj ne radi nekoliko železničkih linija, a zbog jakog vetra su zatvorene i pojedine škole.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.