Rehabilitacija slovenačkog domobranskog generala Leona Rupnika
Leon Rupnik pozdravlja "Sieg Heil" u društvu biskupa Gregorija Rožmana, Foto: Arhivska fotografija

domaći izdajnici

Rehabilitacija slovenačkog domobranskog generala Leona Rupnika

Slovenački vrhovni sud poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i streljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom, prenose danas slovenački mediji.

Objavljeno: 15:54h

Talasu rehabilitacija ratnih zločinaca i kvislinga iz 2. svetskog rata u post-jugoslovenskim državama konačno se pridružila i Slovenija.

foto: Arhivska fotografija

Nekadašnji austrougarski i starojugoslovenski oficir je pred vojnim sudom 1946 odgovarao zbog svoje uloge u 2. svetskom ratu, kad je bio osnivač i vođa slovenačkih domobrana od 1941-45' koji su bili u kolaboraciji sa Nemcima i iTalijanima i borili su se protiv partizana. Nakon završetka rata prebegao je u Austriju i predao se Britancima, koji su ga početkom 1946. izručili Jugoslaviji.

Streljan je kod ljubljanskog groblja Žale u septembru 1946., ali mu je grob nepoznat.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima, piše Dnevnik.

U proceni presude iz 1946., vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vredili u vreme suđenja i je utvrdio da presuda u većem delu nije sadržavala obrazloženja za svaku tačku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje okružnog suda u Ljubljani.

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije javnosti Slovenije i mnoge polemike, gde se ukazuje na zlodela Rupnika.

____________________________________________________________________________________________

"Slovence može spasiti samo pobedonosna Evropa. Međutim, samo Nemačka mora odvesti Evropu do pobede. Sasvim je jasno da kao što bi svi evropski narodi propali ako se ne bi borili na strani Nemačke protiv svojih spoljnih i unutrašnjih neprijatelja, tako bi propao i mali slovenački narod ako ne bi ujedinjen ispunjavao svoje evropske obaveze i dužnosti."

Leon Rupnik u svom govoru na domobranskom skupu u Ljubljani 1944.

____________________________________________________________________________________________

To nije prvi pokušaj revizije presuda ratnim zločincima i kolaboracionistima u Sloveniji. Pre tri godine, na Vrhovnom sudu Slovenije, Vida Svetek, čerka belogardejca V.H. streljanog 1943 od strane Oslobodilačkog fronta, pokušala je da poništi presudu tog vojnog suda, ali Vrhovni sud je potvrdio presudu iz 1943. Međutim, tom prilikom desio se skandal jer je predsednik Senata Vrhovnog suda, sudija Marko Šorli, odbio da potpiše potvrdu presude, pa je potvrda ostala bez pravosnažnosti.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.