Schengen is back! Od ponoći zatvorena balkanska ruta za migrante (FOTO) (VIDEO)

EVROPA ODLUČILA

Schengen is back! Od ponoći zatvorena balkanska ruta za migrante (FOTO) (VIDEO)

Ova odluka stigla je nekoliko sati nakon što je slovenački premijer Miro Cerar, posle samita EU i Turske u Briselu, najavio da se balkanska ruta zatvara
Objavljeno:

Slovenija od ponoći ponovo u potpunosti primenjuje Šengenski sporazum na granici sa Hrvatskom, potvrđeno je iz Ljubljane. Slovenačka agencija STA je prenela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska u ponedeljak. Migrantski šverc sumerskih kipova u Sloveniji (FOTO) Ova agencija prenosi da policija dozvoljava ulaz u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna nega. Ova odluka stigla je nekoliko sati nakon što je slovenački premijer Miro Cerar, posle samita EU i Turske u Briselu, najavio da se balkanska ruta zatvara.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić u utorak uveče je izjavio da i Hrvatska počinje da primenjuje nova pravila ulaska izbeglica koja podrazumevaju da samo oni s valjanim putnim ispravama mogu da pređu granicu. - Menja se režim, došlo je do promene. Očito je Evropa odlučila da se ulazi u novu fazu rešavanja migrantske krize. Došlo je do zaključka da će granice u šengenskom prostoru primeniti šengenska pravila", rekao je Orepić za RTL televiziju.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u utorak uveče je javilo kako ih je Hrvatska obavestila da članica EU Slovenija od ponoći počinje da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu, kao i da neće primati migrante, bez validnih viza i pasoša. - Time se praktično zatvara "balkanska ruta - navodi se u saopštenju MUP-a. - Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj - saopštio je MUP Srbije. U zaključcima skupa navedeno je da se "nezakoniti tokovi migranata završavaju", dok je predlog zaključka da je "balkanska ruta od sada zatvorena", za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, no Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili - zapravo isti.
Lideri Evropske unije postigli su u ponedeljak na samitu u Briselu načelni dogovor sa Turskom o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare. (Espreso.co.rs / Slobodna Evropa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.