ZA PORODICU, ZA DOM, ZA RASU: Osvanuli NACISTIČKI plakati na ulicama u Velenju zbog porasta broja ALBANSKIH PORODICA?! (FOTO)
Foto: preentscreen/

sramotno

ZA PORODICU, ZA DOM, ZA RASU: Osvanuli NACISTIČKI plakati na ulicama u Velenju zbog porasta broja ALBANSKIH PORODICA?! (FOTO)

Ne muči samo Hrvatska muku sa nerazjašnjenim ostacima svoje mračne porošlosti

Objavljeno:

Slovenska vlast se ovih dana takođe bori sa pojačanim neonacističkim aktivnostima. U Velenju je, naime, osvanuo niz nacističkih plakata koji su napisani u prepoznatljivom i nacistima omiljenom fontu, a koji raspiruju govor mržnje.

Čitava stvar je prijavljena policiji, a istraga je još uvek u toku.

Slovenski mediji ovaj incident povezuju s porastom albanskih porodica u Velenju, ipak župan Bojan Kontič, koji je ovaj nemili događaj učinio javnim objavivši sporni plakat na svom Fejsbuk profilu, takav scenaro usmeren isključivo protiv albanske nacionalne manjine negira.

On, umesto toga, tvrdi da je jačanje krajnje desnice fenomen koji nije zaobišao ni Velenje kao jedan multikulturalni grad koji slavi toleranciju.

Falični zakon o zabrani govora mržnje

Najveći problem, kao i mnogi drugi slovenski političari i javne ličnosti, vide u manjkavom zakonu koji se tiče govora mržnje. Zbog nejasnoća upisanih u zakon tek retki slučajevi govora mržnja završavaju na sudu dok ih se još manji broj sankcionira.

Zanimljivo, Slovenci svoju Vladu pozivaju da se ugleda na austrijsko zakonodavno rešenje koje je po pitanju širenja govora mržnje prilično oštro.

Na neugodnu situaciju u Velenju osvrnuli su se i najistaknutiji slovenski političari. Još uvek aktueni premijer Slovenije, Miro Cerar, čitavu je priču oštro osudio u ime svoje Vlade, stranke i sebe lićno dok je Janez Janša, njegov potencijalni naslednik, ponovo pribegao teorijama zavere.

On je, tako, umesto da se najžustrije ogradi od tekovina nacionalsocijalizma čitavu situaciju označio kao komunistički pokušaj izazivanja novog kulturnog rata, a nije se zaboravio osvrnuti niti na Titov spomenik koji već decenijama stoji u Velenju.

Bonus video:

NOĆ UŽASA NA ATICI! VATROGASCI I NOĆAS POKUŠAVALI DA UGASE POŽAR! Pogledajte snimke kako vatra uništava sve pred sobom (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / 100 posto. hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.