SLOVENIJA DONELA ISTORIJSKU ODLUKU UOČI PRAZNIKA: Evo kako će raditi zaposleni u javnoj upravi!
Sabraćaj, Foto: Profimedia

posao

SLOVENIJA DONELA ISTORIJSKU ODLUKU UOČI PRAZNIKA: Evo kako će raditi zaposleni u javnoj upravi!

Velike gužve na slovenačkim putevima

Objavljeno:

Slovenačka kompanija za upravljanje autoputevima Dars, uputila je dopis Ministarstvu uprave u kojem predlaže da zaposleni u javnoj upravi deo maja rade od kuće, kako bi se poboljšao protok saobraćaja u kritičnim danima. To je prvi takav apel Darsa ikada, a podstaknut je zabrinutošću da bi moglo doći do velikih gužvi kada se turisti pridruže dnevnim migrantima.

Dars je istakao i da je saobraćaj najkritičnije područje oko Ljubljane. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, kompanija veruje da bi rad od kuće poboljšao protok saobraćaja u prestonici. Oni su Ministarstvu dostavili tačne datume kada smatraju da će stanje na putevima biti najgore i predlažu da se do tada detaljno ispita mogućnost da zaposleni u javnoj upravi rade od kuće, prenosi slovenački N1.

Gužve na slovenačkim putevima

Očekuje se da će gužve na slovenačkim putevima početi sa prvomajskim praznicima, a nastaviće se tokom celog meseca, posebno vikendom, kada je u petak najavljen pojačan saobraćaj ka Hrvatskoj, a u nedelju ka Austriji. Posle prvog maja, ovog meseca obeležavaju se i Spasovo (9. maj), Duhovi (19. i 20. maj) i Telo Hristovo (30. maj). Dva od njih padaju na četvrtak, što će, prema Darsu, dodatno povećati mešanje turističkog, prazničnog i svakodnevnog saobraćaja.

Praznik rada obeležava se 1. maja u svim zemljama širom Slovenije, a deca obično oko tog datuma imaju nekoliko slobodnih dana bez nastave. Koliko to može da utiče na saobraćajnu situaciju u Sloveniji, pokazalo se juče kada se na slovenačkim autoputevima stvorio red od 40 kilometara zbog praznika u Italiji.

Podsetimo, pored Slovenije, i u Srbiji se 1. maja obeležava praznik rada, potom i uskršnji praznik. Cela sledeće nedelja za mnoge građane Srbije biće neradna, ako su imali tu sreću da mogu da spoje slobodne dane za prvomajske i uskršnje praznike, ali zvanično, neradni dani su od 1. maja - sreda, pa sve zaključno sa ponedeljkom, 6. maja.

Kakvo će biti radno vreme tržnih centara, prodavnica i svega ostalog kad su neradni dani, tokom prvomajskih praznika i uskršnjih praznika, saznajte u našem odvojenom teksu.

Bonus video:

01:29

NOVA SMENA TURISTA: Na Horgošu se čeka tri sata, očekuje se i gužva ka Guči

(Espreso/Blic/Mia Đaković/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.