SVEŠTENIK ZLOSTAVLJAO ČASNE SESTRE, INTIMNIM ODNOSIMA UTROJE IMITIRAO SVETO TROJSTVO! Užas ugledao SVETLOST DANA
Foto: PrintscreenYoutube/ABC News

UŽAS

SVEŠTENIK ZLOSTAVLJAO ČASNE SESTRE, INTIMNIM ODNOSIMA UTROJE IMITIRAO SVETO TROJSTVO! Užas ugledao SVETLOST DANA

Oko 20 žena, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je Rupnika za razne vrste seksualnih zlostavljanja

Objavljeno:

Bivše časne sestre koje su tvrdile da su bile podvrgnute seksualnom, psihičkom ili duševnom zlostavljanju od strane poznatog sveštenog lica iz Slovenije, pozvale su danas papu Franju da naredi pokretanje nezavisne istrage i upozorile da je Katolička crkva podigla "zid ćutanja" kojim se sprečava da istina izbije na videlo.

Otac Marko Ivan Rupnik, svešteno lice i umetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela širom sveta, uključujući i vatikanske bogomolje, prošle godine je izbačen iz reda Jezuita i veruje se da trenutno boravi negde u svojoj rodnoj Sloveniji, prenosi Rojters.

Oko 20 žena, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je Rupnika za razne vrste seksualnih zlostavljanja počinjenih u vreme kada je bio duhovnik zajednice monahinja u Sloveniji pre oko 30 godina i kasnije, kada se preselio u Rim, gde je nastavio svoju umetničku karijeru.

Časna sestra
foto: Profimedia

Svedočenja žrtava

Bivša časna sestra Glorija Brancijani danas je prvi put javno potvrdila da ju je Rupnik, u Sloveniji, primorao na seksualni odnos sa još jednom monahinjom, obrazlažući da je to "čin odanosti Svetoj Trojici".

Prema njenom svedočenju, kasnije, u Rimu, Rupnik je primoravao da sa njim posećuje porno-bioskope.

Brancijanijeva i još jedna navodna žrtva Rupnika, bivša časna sestra Mirjam Kovač, pozvale su papu da naredi "nezavisnu istragu o postupanju crkvene hijerarhije prema optužbama protiv Rupnika" i zatražile su da se nalazi te istrage javno saopšte.

Prošle godine papa je naredio Odeljenju za doktrinu vere Vatikana da ponovo otvori slučaj Rupnik. Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je danas da je to Odeljenje završilo prikupljanje informacija i da razmatra dalje korake.

Bonus video: SVA PITANJA MIKE ALEKSIĆA ALUDIRAJU DA ŽRTVA LAŽE Marković o suđenju za silovanje: Spominju kako se obukla, što mu nije pobegla

01:31

SVA PITANJA MIKE ALEKSIĆA ALUDIRAJU DA ŽRTVA LAŽE Marković o suđenju za silovanje: Spominju kako se obukla, što mu nije pobegla

(Espreso/Agencije/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.