DETALJNA ANALIZA SITUACIJE U UKRAJINI: Šta Rusi planiraju? (FOTO)
Tenkovi, Foto: Printscreen, Profimedia

nastavlja se

DETALJNA ANALIZA SITUACIJE U UKRAJINI: Šta Rusi planiraju? (FOTO)

Nije to jedna kolona, to je haos od nekoliko kolona

Objavljeno: 22:07h

Prošle su skoro dve nedelje od početka ruske invazije na Ukrajinu. Napredovanje ruske vojske u analizira profesor Roberta Barića sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu. Rekao je da se ruske snage trenutno nastoje reorganizovati i dovesti pojačanja.

Objasnio je kakvo je trenutno stanje na frontu. "Pogledajmo karte, često se misli da Rusi i narandžasto kontrolišu. Postoji razlika između kontrole, kada zaista imate nešto osigurano, i samo prisutnost, ovde ste, ali niste obezbedili komunikaciju, imate samo kolone koje napreduju..."

Analiza
Analizafoto: Printscreen/N1

„Pogledajte elektranu kod Zaporožja. Ako su verovali ukrajinskim medijima, ruske snage su se povukle iz mesta pored nuklearne elektrane jer nisu znale da obezbede okupaciju. Pogledajte Herson. Kada gledate sve ovo, da uopšte nije osigurana teritorija. Očito je da su ukrajinski napadi uspešni.

Nije to jedna kolona, to je haos od nekoliko kolona. Plus, tu su ukrajinski napadi, Ukrajinci su veoma dobri u zasedama. Imate oštećena, pokvarena vozila koja se ne miču sa puta. Imate vozila koja nisu oštećena nego ruska snaga nije znala izvući iz ruševine. To pokazuje što se radi kada ste navrat-nanos sve improvizirali“, rekao je Barić.

"Gledajući celokupno južno bojište, Odesa nije glavno težište. Glavno težište će, čini se, biti prema Zaporižju i Dnjipru. Što se tiče Odese, kod Mikolajiva se neće ulaziti u grad. Ideja je da se grad zaobiđe. Postoje spekulacije da bi Rusi svoje pomorske desantne snage mogle bi koristiti baš tu na ušću reke. Odesa će biti samo okružena i podvrgnuta tretmanu koji su imali Herson, Mariupolj, Kijev… Ruske snage nemaju više dovoljno ljudi za urbanu borbu“, govori profesor Barić.

O vremenskim uslovima

Prokomentarisao je snimak koji prikazuje odustajanje ruskih snaga nakon što je vojno vozilo upalo u blato.

„Ovo nije prava rasputica. Prava rasputica je blato do kolena. Ima još jedan problem s napuštanjem vozila – mnogo su jako loše održavana – gume, ovjesi… Kad se nađu u blatu, napuštaju se. Vozila protivnici čak ni ne uništavaju. To prikazuje ogroman problem s logistikom“, kaže.

Oklopne vlakove Rusi su puno koristili u Prvom i Drugom svetskom ratu.

„Sada ima smisla ako znate da nema suprotnih snaga u blizini. S druge strane, to pokazuje da žele na svaki način uspostaviti komunikacijske linije i to je razlog zašto se Mariupolj toliko dere… Padne li Mariupolj, imate direktnu komunikacijsku liniju do Hersona, a posebno do Melitopolja, koji će biti važan za drugu fazu operacije.“

1 / 5 Foto: Profimedia

"Rusi dosad prema procenama iskoristili 90-95 posto snaga"

Ukrajinci brane Mariupolj, dok Rusi tamo nastoje dovući svežu snagu.

„Pitanje je koliko će biti uspešni. Dosad su prema procenama iskoristili 90-95 posto snaga koje su pripremili za operaciju. Prošlo je dve nedelje, osvojili su samo jedan veći grad. Nisu osigurali komunikacijske linije. Koordinacija napada nije dobra – imamo dva kraka, južni i prema Harkivu. Snage nisu dobro koordinirane i oni su u utrci s vremenom“, komentariše Barić.

"Ruske snage trebale bi skrenuti prema jugu. Vidi se da Rusi očito razmišljaju o užem okruženju. Pitanje je dovoljno snage, kako su koordinirane i pripremljene. Dva visoka časnika su poginula, a nije uobičajena situacija da se šalju časnici", kaže.

Stižu informacije da se beloruska vojska uključila u vojne operacije.

"Čemu služi beloruska vojska? Na papiru je to velika vojska. Ali, beloruska vojska je slabo uvežbana sa zastarelim naoružanjem. Njena namjena nije ni ofenzivno djelovanje. Primarna namjena bjeloruske vojske je da u slučaju sukoba NATO-a i Rusije posluži kao logistička baza" , govori Robert Barić.

Glavne beloruske postrojbe smeštene su prema Poljskoj, Litvaniji i Letoniji, dodao je.

Kaže da rat u Ukrajini nije popularan u Belorusiji. „Došle su informacije da su se na železničkoj mreži pojavile sabotaže, časnici otvoreno govore da se ne žele boriti… Ukrajinci tvrde da su uključeni u borbe, no čini se da nisu uključeni, niti žele, a niti su borbeno spremni.“

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.