KOJE SU PUTINOVE OPCIJE? Stručnjak izneo 3 moguće STRATEGIJE za prekid SUKOBA, jedna od njih je "PLAN ANAKONDA"
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, Printscreen

OPCIJE

KOJE SU PUTINOVE OPCIJE? Stručnjak izneo 3 moguće STRATEGIJE za prekid SUKOBA, jedna od njih je "PLAN ANAKONDA"

Ako pogledate primere iz prošlosti, "odsecanje glave" često ima tendenciju da zameni umerenije lidere radikalnijim

Objavljeno:

Prošlo je skoro dve nedelje otkako je Rusija otpočela specijalne operacije u Ukrajini, a kraj konflikta se još ne nazire.

Kremlj kaže da operacije mogu da budu obustavljene svakog časa ukoliko Ukrajina ispuni listu zahteva, koja uključuje priznanje Krima kao ruske teritorije i priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike.

To je do sada najeksplicitnija izjava o uslovima koje Rusija želi da budu ispunjani kako bi okončala specijalnu vojnu operaciju. Zbog toga se mnogi pitaju da li Putin razmatra "strategiju izlaska" kao i koje su njegove opcije da okonča rat.

Da li ruska vojna kampanja posustaje?

- Jasno je da rat koji imaju nije rat kakav su očekivali - kaže dr Kris Tak, stručnjak za sukobe i bezbednost sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Tak je mišljenja da Rusima "ide loše".

- Ovo je trebalo da bude veoma brza i odlučna operacija. Ono što imaju je kampanja koju nisu očekivali i za koju nisu bili spremni. Oni nisu bili spremni u smislu logistike, komandovanja i kontrole, aranžmana za zajedničko ratovanje ili obima borbi u koje su morali da se uključe. Suprotno onome što Putin tvrdi, a kaže da je sve to po planu, očigledno nije - kaže Tak za Sky News.

On ističe da su ruski vojni problemi delom uzrokovani upornim otporom Ukrajine, ali i samim Putinom.

- Na Zapadu često postoji tendencija da se Putin vidi kao vrhunski strateg, oštrouman, intuitivan i veoma dobar u proceni dinamike kriza i političkih situacija - kaže Tak.

1 / 10 Foto: Profimedia

On smatra da je kampanja krenula loše jer je Putin "verovao da će Ukrajince zaplašiti demonstracijom sile".

- Mislim da to kako Rusija gleda na Ukrajinu, i realnost politike koju Ukrajina vodi je poprilično ograničeno - kaže dr Tak.

Koje su Putinove opcije?

Tak smatra da Putin sada ima tri opcije.

Prva je, kako kaže, eskalacija vojne akcije, koja uključuje potencijalnu upotrebu hemijskog ili nuklearnog oružja.

Tak kaže da su već postojali elementi eskalacije vojne akcije svojom sve većom upotrebom vatrene moći, ali misli da upotreba hemijskog ili nuklearnog oružja "nije na stolu".

- To je zato što se ruska invazija na Ukrajinu zasnivala na tvrdnji da su Rusi i Ukrajinci "jedan narod“. Putin još uvek pokušava da održi fikciju da je većina ukrajinskog stanovništva proruski nastrojena - kaže dr Tak.

On smatra da je Putinu problem "nivelisanje gradova".

- U Siriji je korišćeno hemijsko oružje jer je sirijska vlada u suštini odustala od bilo kakve ideje o rešavanju sukoba. To nije slučaj u Ukrajini. Ukrajinci moraju da budu u stanju da se pomire sa nekom vrstom političkog rešenja koje podrazumeva da Rusija dobije ono što želi. Ako krenete tim putem eskalacije, mislim da će to postati izuzetno teško. I naravno, tu su i šire međunarodne političke implikacije - ističe sagovornik Sky News-a.

1 / 6 Foto: Twitter/Belarus MFA, EPA / STEPAN FRANKO, Profimedia

Tak takođe kaže da, ako Rusija eskalira vojnu akciju ubistvom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je navodno preživeo tri pokušaja ubistva od početka akcije, to bi moglo da deluje protiv njih.

- Ako pogledate primere iz prošlosti, "odsecanje glave" često ima tendenciju da zameni umerenije lidere radikalnijim. Mislim da bi čin ubistva Zelenskog zapravo ojačao ukrajinski otpor ruskim zahtevima - ističe Tak.

Opcija 2: "Plan Anakonda"

Tak kaže da Putin trenutno sprovodi strategiju "odlaganja" izvodeći metodične vojne operacije kako bi okružio ključne centre otpora i nada se da će ukrajinski moral podbaciti.

- To je neka vrsta strategije anakonde - kaže on, misleći na vojni plan osmišljen u američkom građanskom ratu koji je uključivao blokade i koji je upoređen sa anakondom koja guši svoju žrtvu.

- Nastavljate da odugovlačite sukob, opkoljavate više gradova gde možete, vršite pritisak na te gradove, uzimate koliko možete. U suštini pokušavate da pokažete Ukrajincima da će im istrajnost u ratu doneti najgori ishod i da bi bilo bolje da se nagode pre nego kasnije. Mislim da je to put kojim trenutno ide - rekao je Tak i dodao da bi svet gledao kako se ovaj sukob nastavlja duži vremenski period.

Opcija 3: Pregovaranje o mirovnom sporazumu

Tak kaže da je dogovoreni mirovni sporazum malo verovatan u ovoj fazi "jer se Putin tako snažno, u političkom smislu, vezao za uspeh ove operacije".

- Prihvatanje bilo čega manjeg od njegovih zahteva bio bi veliki udarac njegovom prestižu. Takođe bi za njega bio veliki psihološki udarac da prihvati manje od prilično potpune definicije uspeha koju je izneo - kaže dr Tak.

Priznanje Krima kao ruske teritorije i priznavanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih teritorija bio bi "osnovni uslov za bilo kakvo rešenje" za Rusiju, dodaje on.

1 / 7 Foto: Printscreen/Telegram

- Teškoća je, naravno, da li Ukrajina ovo može da prihvati, da li vlada Zelenskog to može da prihvati - kaže Tak.

On kaže da dve strane trenutno pregovaraju, ali da ne misli da će od tih pregovora nešto značajno da se izrodi.

- Mislim da će iz ruske perspektive postojati uverenje da i dalje mogu da izvuku više iz ovoga ako nastave da se bore. Bar u ovoj fazi - kaže on.

Tak veruje i da bi svaka potencijalna uloga koju bi Kina mogla da igra u pregovorima bila "izuzetno ograničena".

- Za Putina bi nagodba uz kinesko posredovanje, koja mu je dala znatno manje od onog zbog čega je ušao u ovaj sukob, izgledala kao poraz. To bi ga učinilo slabim. To bi učinilo da Rusija izgleda slabo - smatra Tak i dodaje da je ovo što se događa "Putinov rat".

- Ako on iz toga ne izvuče nešto što se uverljivo može predstaviti kao uspeh, onda je u ozbiljnim političkim poteškoćama i to bi za njega bio ogroman psihološki udarac. Ne bih se mnogo nadao bilo kakvim odlučnim intervencijama Kine ili drugih - kaže Tak.

Može li Rusija da povuče vojsku i prizna poraz?

Tak smatra da bi jedina mogućnost da Putin povuče vojska bila ta da se predsedniku Rusije predstavi da vojna situacija na terenu počinje da izgleda toliko loše da su troškovi mira manji od troškova daljeg ratovanja.

1 / 8 Foto: Profimedija

- Ako bi ruske snage u Ukrajini počele da izgledaju kao da će pretrpeti neku vrstu prilično sveobuhvatnog poraza onda bi to mogla biti situacija u kojoj će on verovatnije doći za pregovarački sto. Problem u takvoj situaciji: da li bi Ukrajinci želeli da pregovaraju o uslovima koje Rusi smatraju prihvatljivim? Ovo je uvek poteškoća. U suštini za mirovno rešenje potrebno je da obe strane veruju da se njihova situacija neće poboljšati u budućnosti ako nastave da se bore - kaže Tak.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

01:52

VRATILA SAM SE IZBEZUMLJENA IZ RUSIJE! Cakana uplašena zbog rata u Ukrajini: Rekla sam ćerki ODMAH PAKUJ KOFERE i dođi u Srbiju

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.