BRITANIJA ODBACILA POZIVE DA UKRAJINSKE IZBEGLICE PUSTI U ZEMLJU BEZ USLOVA! Oglasio se Džonson
Boris Džonson, Foto: Profimedia

izbeglice

BRITANIJA ODBACILA POZIVE DA UKRAJINSKE IZBEGLICE PUSTI U ZEMLJU BEZ USLOVA! Oglasio se Džonson

Britansku vladu osudile su dobrotvorne organizacije, opozicioni zakonodavci i Francuska nakon što je njeno insistiranje da izbeglice prvo dobiju vizu značilo da su neki Ukrajinci zaglavljeni u francuskom gradu Kaleu

Objavljeno:

Premijer Boris Džonson odbacio je u ponedeljak pozive Britaniji da ublaži zahteve za vize za ukrajinske izbeglice koje beže od sukoba, rekavši da je Britanija velikodušna zemlja, ali da mora da nastavi da proverava ko ulazi u nju.

Ujedinjene nacije procenjuju da je više od 1,5 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine otkako je Rusija počela da bombarduje svog suseda, sa stotinama hiljada koje su ušle u Poljsku, Rumuniju, Slovačku i druga mesta, javlja Rojters.

Odgovarajući na kritike da Britanija ne čini dovoljno i da je daleko iza svojih evropskih suseda u pomaganju u rešavanju najveće humanitarne krize na kontinentu od Drugog svetskog rata, Džonson je rekao:

„Mi smo veoma, veoma velikodušna zemlja. Ono što želimo jeste kontrola i želimo da možemo da proveravamo.“ rekao je novinarima. „Mislim da je razumno s obzirom na ono što se dešava u Ukrajini da se uverimo da imamo neku osnovnu sposobnost da proverimo ko dolazi".

1 / 7 Foto: Profimedia

Britansku vladu osudile su dobrotvorne organizacije, opozicioni zakonodavci i Francuska nakon što je njeno insistiranje da izbeglice prvo dobiju vizu značilo da su neki Ukrajinci zaglavljeni u francuskom gradu Kaleu, nemoćni da uđu u Britaniju, što je izazvalo diplomatski sukob.

1 / 7 Foto: Profimedia

Evropska unija pristala je da odobri privremeni boravak Ukrajincima koji beže od invazije i omogući im pristup zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i stanovanju do tri godine.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

00:44

Sprema se veličanstven doček za Vučića u Bojniku

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.