"REŠENOST MOSKVE JE VIŠE NEGO JASNA": Italijanski premijer o situaciju u Ukrajini
Mario Dragi, Foto: Profimedia

PREGOVORI NISU DALI OPIPLJIVE REZULTATE

"REŠENOST MOSKVE JE VIŠE NEGO JASNA": Italijanski premijer o situaciju u Ukrajini

Dragi je naglasio da EU ulaže najveće napore da pronadje druge izvore snabdevanja energentima i smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa i nafte

Objavljeno:

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da zasad diplomatija i pregovori ruske i ukrajinske strane nisu dali opipljive rezultate, dok je "rešenost Moskve više nego jasna, a to je da se nastavi sve dok se Ukrajina ne preda, verovatno uspostavi tamo jedna prijateljska vlada i slomi otpor".

Posle razgovora u Briselu s predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen Dragi je, takodje, na pitanje novinara preti li ukrajinski sukob da se pretvori u svetski rat, uzvratio da "takve opasnosti nema".

Predsednica EK i italijanski premijer su rekli da zasad nema odluke u Evropskoj uniji o zavodjenju još oštrijih sankcija Rusiji, čime su odgovorili i na spekulacije da bi EU, zajedno s Amerikom, mogla prekinuti uvoz ruske nafte, a verovatno i gasa.

Dragi je naglasio da EU ulaže najveće napore da pronadje druge izvore snabdevanja energentima i smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa i nafte, a naveo je da je vlada u Rimu upravo u pregovorima s Katarom da osetno poveća isporuke gasa Italiji. Danas u Briselu ambasadori stalni predstavnici članica Unije razmatraju zamisli da se otvore vrata približavanju, ako ne baš i članstvu Ukrajine u EU, što je zatražio Kijev.

1 / 4 Foto: Profimedia

Zamoljen da kaže kako vidi izglede da se Ukrajini otvore vrata članstvu u EU, Dragi je uzvratio da su Italija i EU veoma naklonjeni približavanju te zemlje evropskim strukturama, ali je predočio da je postupak ulaska u članstvo veoma dug i zahtevan put koji traži i da se prethodno ispune uslovi o uvreženju evropskih načela demokratije i ekonomije.

U krugovima EU se s pažnjom, iako ne i velikom nadom, prate pokušaji da se rat u Ukrajini prekine i čeka se na novi sastanak ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i susret šefova diplomatija Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dimitra Kulebe, u Istanbulu 10. marta, kao i posredovanje izraelskog premijera Naftali Beneta izmedju Moskve i Kijeva.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ukrajinska strana je međutim stavila do znanja da "nema popuštanja oko Donbasa i Krima".

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je izjavio da izvesnu ulogu u zaustavljanju sukoba u Ukrajini može odigrati i Kina, a spremnost za to je potvrdio i Peking.

U medijima EU je istovremeno privukla pažnju izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da je prijateljstvo Rusije i Kine "čvrsto kao stena", dok je šef kineske diplomatije Vang Ji istakao da će Peking i Moskva ;"održati strategijsko usredsredjenje i nastaviti da jačaju globalno strategijsko partnerstvo usaglašavanja u cilju nove ere".

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

00:44

Sprema se veličanstven doček za Vučića u Bojniku

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.