VISA I MASTERCARD SU OBUSTAVILI TRANSAKCIJE U RUSIJI: Šta to znači za običan narod?
Kartica, Foto: Profimedia

NOVI KORACI

VISA I MASTERCARD SU OBUSTAVILI TRANSAKCIJE U RUSIJI: Šta to znači za običan narod?

Kartice će nastaviti da rade na ruskoj teritoriji, saopštila je banka, jer se sva plaćanja u Rusiji vrše preko nacionalnog sistema

Objavljeno: 10:56h

Giganti globalnog kartičnog poslovanja Visa i Mastercard saopštili su sinoć da obustavljaju transakcije u Rusiji kao rezultat njene invazije na Ukrajinu.

„Zbog neprimećene prirode trenutnog sukoba i neizvesne ekonomske situacije, odlučili smo da obustavimo naše usluge u Rusiji“, saopštio je Mastercard.

Ukrajina
foto: Profimedia

Rival Visa je skoro istovremeno saopštila da će „saradnja sa klijentima i partnerima suspendovati sve transakcije preko Visa-a u narednim danima“. „Prinuđeni smo da odgovorimo na rusku invaziju na Ukrajinu i neprihvatljive događaje kojima smo svedoci“, rekao je generalni direktor Vise Al Keli.

Visa, Mastercard i American Ekpress su već preduzeli korake da spreče sankcionisane ruske banke da koriste njihovu poslovnu mrežu.

Kakve su posledice po Ruse?

Ali koliko će ovaj potez imati uticaja na obične Ruse?

Najveće ruske banke su već smanjile uticaj na svoje klijente. Ruska centralna banka saopštila je da će sve bankarske kartice Visa i Mastercard koje izdaju ruske banke nastaviti normalno da rade na teritoriji Rusije.

Isto je saopštila i Sberbanka, dodajući da će kartice raditi „za podizanje gotovine, transfere karticama i za oflajn plaćanja, kao i u onlajn ruskim prodavnicama“.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kartice će nastaviti da rade na ruskoj teritoriji, saopštila je banka, jer se sva plaćanja u Rusiji vrše preko nacionalnog sistema i ne zavise od stranih sistema.

Međutim, Mastercard ili Visa kartice izdate u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdate u inostranstvu neće raditi unutar zemlje.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.