Pentagon uspostavio novu "vruću liniju" sa Rusijom
Ilustracija, Foto: Profimedia

PENTAGON

Pentagon uspostavio novu "vruću liniju" sa Rusijom

SAD kažu da nemaju trupe u Ukrajini, ali su one i NATO saveznici u Evropi zabrinuti zbog specijalnih operacija ruske vojske na teritoriji Ukrajine

Objavljeno:

Pentagon je uspostavio novu "vruću telefonsku liniju" sa ruskim ministarstvom odbrane kako bi sprečio "pogrešne procene, vojne incidente i eskalaciju" u regionu kako se ruski napad na Ukrajinu nastavlja, rekao je američki zvaničnik Rojtersu u četvrtak.

SAD kažu da nemaju trupe u Ukrajini, ali su one i NATO saveznici u Evropi zabrinuti zbog specijalnih operacija ruske vojske na teritoriji Ukrajine.

SAD i njihovi saveznici takođe usmeravaju milione dolara vredno naoružanje ukrajinskim oružanim snagama, koje koriste oružje protiv ruskih trupa, uprkos upozorenjima Moskve o stranom mešanju.

- Ministarstvo odbrane je nedavno uspostavilo liniju za dekonflikt sa ruskim ministarstvom odbrane 1. marta u cilju sprečavanja pogrešnih procena, vojnih incidenata i eskalacije - rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, želeći da ostane anoniman, potvrdivši potez o kom je prvi izvestio NBC, navodi The Guardian.

1 / 4 Foto: Profimedia

Američka vojska je u prošlosti uspešno uspostavljala direktne telefonske linije sa Rusijom, uključujući i tokom rata u Siriji, gde je Moskva intervenisala na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Tamo su SAD i Rusija vodile paralelne vojne kampanje, a SAD su bile fokusirane na borbu protiv Islamske države.

Taj potez je samo najnoviji pokušaj da se smanje rastuće tenzije između SAD i Rusije, gde je ruski predsednik Vladimir Putin prošlog vikenda najavio da stavlja svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

Putinov ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u sredu citiran kako je upozorio da će "treći svetski rat biti nuklearni sukob", što je dodalo rastuću nelagodu.

Američka vojska saopštila je u sredu da će odložiti planirano probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III.

1 / 8 Foto: Profimedia

- Prepoznajemo, u ovom trenutku napetosti, koliko je važno da i Sjedinjene Države i Rusija imaju na umu rizik od pogrešne procene i preduzmu korake da smanje te rizike - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi u sredu, najavljujući potez.

Bonus video:

10:53

Stručnjaci upozoraju na potez koji bi mogao da pokrene TERMONUKLEARNI RAT: Putin postepeno osvaja Ukrajinu iz samo jednog razloga

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.