U MAĐARSKU STIGLO OKO 120.000 IZBEGLICA IZ UKRAJINE: Na tom putu rođena i BEBA
Mađarska, Foto: Printscreen/RTS

PRUŽA IM SE POMOĆ

U MAĐARSKU STIGLO OKO 120.000 IZBEGLICA IZ UKRAJINE: Na tom putu rođena i BEBA

Oni dolaze organizovano, a u Budimpešti ih očekuju vladine i nevladine organizacije koje organizuju prihvat. Obezbeđuje im se hrana, piće, medicinska sredstva, psihološka pomoć i smeštaj

Objavljeno:

Mađarska je otvorila granice za izbeglice iz Ukrajine. Blizu granice sa Ukrajinom otvoreno je šest prihvatnih centara u kojima su obezbeđene životne namirnice, higijenska sredstva i privremeni smeštaj. Izbeglice u Mađarsku stižu peške, automobilima, autobusima i vozovima.

Kako javlja dopisnik RTS-a, koji se nalazi na najvećoj železničkoj stanici u Budimpešti, dnevno sa istoka Mađarske stiže desetak vozova sa izbeglicama iz Ukrajine.

Oni dolaze organizovano, a u Budimpešti ih očekuju vladine i nevladine organizacije koje organizuju prihvat. Obezbeđuje im se hrana, piće, medicinska sredstva, psihološka pomoć i smeštaj.

Juče je na tu stanicu je stiglo oko 3.300 Ukrajinaca, a među njima je bilo više od 500 dece. Oko 170 ljudi je smešteno u prihvatni centar, a većina njih odlučuje da ide dalje i da ne ostaje u Budimpešti.

Prema podacima mađarskih vlasti, do sada je u tu zemlju ušlo 120.000 izbeglica iz Ukrajine.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Ministar u kabinetu premijera Mađarske Gujaš Gergelj kaže za RTS da mađarska vlada koordinira pomoć za sve koji beže od rata u Ukrajini.

"Izdvojili smo oko 3,5 miliona evra za najveće humanitarne organizacije koje dočekuju izbeglice. Na graničnim prelazima ubrzavamo procedure za ulazak u zemlju. Pomažemo i Mađarima koji se sklanjaju od rata u Ukrajini i građanima trećih zemalja da stignu svojim kućama", dodaje Gergelj.

Na izbegličkom putu rodila se beba

Život piše priče i u teškim situacijama – pre dva dana je na železničku stanicu u Budimpeštu stigla porodica iz Ukrajine sa trudnicom koja je juče ujutru na svet donela dečaka.

Naglašava da obezbeđuju utočište i posao Ukrajincima koje je zadesila nevolja, kao i da su poslali i prvu isporuku hrane, goriva i lekova u Ukrajinu, vrednu oko milion i po evra."Otvorena je i humanitarna SMS linija, za nekoliko dana prikupljeno je oko pola miliona evra. Narod Mađarske ujedinio se u pomoći susedima u nevolji", naveo je Gergelj.

Od početka sukoba iz Ukrajine je izbeglo više od milion ljudi. U Evropskoj uniji procenjuju da će oko četiri miliona Ukrajinaca pokušati da spas od rata nađe u inostranstvu.

1 / 10 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.