Ginulo ih je na stotine: 10 najvećih avio nesreća u istoriji čovečanstva (FOTO) (VIDEO)

Smrt na zemlji i u vazduhu

Ginulo ih je na stotine: 10 najvećih avio nesreća u istoriji čovečanstva (FOTO) (VIDEO)

Najsvežija tragedija oborenog ruskog aviona iznad teritorije Egipta neveseli je povod da se prisetimo avionskih nezgoda koje su odnele najviše života
Objavljeno:

Nesreća ruskog aviona koji je za vikend krenuo iz Sankt Petersburga za Šarm al Šeik i srušio se na Sinaju odnela je 234 života. Nažalost, ova nesreća samo je jedna u nizu sa letelicama u glavnim ulogama. Pao ruski avion, 224 poginulih: Prve fotografije sa mesta nesreće! (VIDEO) (FOTO) Ovo su najsmrtonosnije među njima. 1. Njujork, 2001 - Dva odvojena sudara otetih aviona sa zgradom Svetske trgovinske organizacije odnelo je između 2.500 i 2.700 života, mahom na kopnu, što je najsmrtonosniji avijatičarski saldo 9/11, najvećeg terorističkog napada u istoriji.

2. Tenerife, 1977 - Bombaški napad na aerodrom u Las Palmasu dovela je do preusmeravanja aviona na Tenerife gde je pala magla. Sve ove okolnosti u sadejstvu s ljudskim faktgorom prouzrokovale su stravičan sudar holandskog i američkog boinga na pisti španskog aerodroma koji je odneo 583 života. 61 putnik se izvukao.
3. Ueno, 1985 - Let 123 Japan erlajnsa na domaćoj liniji Tokio-Osaka slupao se 32 minuta nakon poletanja na obroncima planine Takamagahara. 4 osobe je preživelo udes, 520 nije bilo te sreće.
4. Čarhi Dadri, 1996 - Kobna greška pilota kazahtanskog iljušina dovela je do sudara u
vazduhu sa saudijskim boingom. Smrt je u Indiji došla po ukupno 349 putnika, odnosno sve koji su se nalazili u ovim letelicama.

5. Fonten-Šalis, 1974 - Let 981 Turkiš erlajnsa na liniji Istanbul-London sa pauzom u Parizu prekinut je iznad šume Ermenonvil kada su se odvalila nedovoljno osigurana vrata za prtljag, počupala kablove bitne za kontrolu letelice i odvela u smrt svih 346 putnika i članova posade.
6. Kork, 1985 - Najmasovnije ubistvo u istoriji Kanade dogodilo se u irskom vazdušnom prostoru kada je bomba za koju se veruje da su je ispalili militantni Siki ubila 329 putnika i članova posade boinga na liniji Montreal-London-Nju Delhi.
7. Rijad, 1980 - Saudijski lokhid koji se iz arapske prestonice uputio za Džedu, zapalio se nedugo po poletanju. Preminuli su svi - ukupno 301 putnik, mahom pakistanske i saudijske nacionalnosti, i član posade.
8. Hrabove, 2014 - Niko od 298 putnika i članova posade na letu 17 Malejža erlajnsa nije preživeo projektil zemlja-vazduh ispaljen na prostoru ratom zahvaćene istočne Ukrajine. Od tad kreću upiranja prstom zaraćenih strana ko je srušio avion.
9. Ormuski tesnac, 1988 - Američka raketa, ispaljena
sa obližnje ukotvljene krstarice oborila je avion iranskog avioprevoznika na liniji Teheran-Bander Abas-Dubai. Poginulo je svih 290 putnika i članova posade, od čega 66 dece. Šest žrtava imalo je jugoslovenski pasoš.
10. Kerman, 2003 - Iljušin iranskih vazdušnih snaga koji je prevozio članove Islamske revolucionarne garde srušio se na planinskom terenu na jugoistoku zemlje. Poginulo je svih 275 članova posade i gardista
za koje do današnjeg dana nije poznato na koju su misiju bili poslati. Toliko je nesreća obavijena misterijom da ne postoji nijedan raspoloživi vizuelni trag s njom u vezi. (Marko Nikolić / Foto: Profimedia)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.