EVROPSKA UNIJA JAČA SANKCIJE PROTIV BELORUSIJE!
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

OŠTRO

EVROPSKA UNIJA JAČA SANKCIJE PROTIV BELORUSIJE!

EU će prekinuti uvoz drveta, cementa, čelika, gvoždja i gumenih proizvoda iz Belorusije, kao i izvoz u tu zemlju opreme vezane za industriju duvana i dobara za dvostruku vojnu i civilnu upotrebu

Objavljeno:

EU je ojačala danas sankcije protiv Belorusije kao odgovor na podršku Minska ruskoj invaziji Ukrajine, dodajući 22 visoka oficira na evropsku crnu listu, i usmerivši kaznene mere protiv ključnih izvoznika zemlje. "Belorusija učestvuje na neizazvanu rusku invaziju protiv Ukrajine time što je dozvolila da vojna agresija krene sa njene teritorije", navodi se u saopštenju Evropskog saveta, tela koje predstavlja zemlje članice, u obrazloženju nove runde sankcija.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Evropska dvadesetsedmorica je dodala 22 osobe, (šest generala i 16 pukovnika beloruske vojske) na listu osoba i entiteta koji su na meti restriktivnih mera, odnosno zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u EU, navodi se u tekstu objavljenom danas u Službenom listu EU, gde se navode njihova imena i funkcije.

Nove sankcije uperene su i protiv ključnih sektora beloruske privrede, i drastično ograničavaju glavni izvoz kalijuma koji se koristi kao djubrivo u Evropi.

EU će prekinuti uvoz drveta, cementa, čelika, gvoždja i gumenih proizvoda iz Belorusije, kao i izvoz u tu zemlju opreme vezane za industriju duvana i dobara za dvostruku vojnu i civilnu upotrebu.

Evropske sankcije od sada će obuhvatiti 70 odsto beloruskog izvoza ka EU, naveo je jedan evropski izvor.

Vlasti u Minsku optužuju se da su dozvolile Rusiji da koristi njihovu teritoriju za invaziju na Ukrajinu, konkretno snagama koje su se uputile ka Kijevu.

Belorusija je već pod sankcijama EU za represiju svoje opozicije i preusmerenja evropskog aviona u junu 2021. da bi uhapsila jednog disidenta, kao i zbog organizovanja priliva bliskoistočnih migranata na Bliskom istoku ; na granicama svoje teritorije sa EU.

Ovo je šesta runda EU sankcija protiv Belorusije, zemlje koja je saveznik Vladimira Putina. Već je pogođeno 183 zvaničnika, medju kojima i predsednik Aleksandar Lukašenko, i 26 kompanija ili entiteta.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.