"DANAS MORAMO SVI DA SE ODLUČIMO": Berbok pozvala na usvajanje rezolucije kojom se osuđuje RUSKA AGRESIJA!
Analena Berbok, Foto: Profimedia

OGLASILA SE

"DANAS MORAMO SVI DA SE ODLUČIMO": Berbok pozvala na usvajanje rezolucije kojom se osuđuje RUSKA AGRESIJA!

Berbok je ukazala da "načela UN stvaraju okvir za mir, za poredak na osnovu zajedničkih pravila, međunarodnog prava, saradnje i mirnog rešavanja konflikata" dodajući da je "Rusija brutalno napala taj poredak"

Objavljeno: 12:35h

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je zemlje članice Ujedinjenih nacija (UN) da glasaju za predloženu rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu naglasivši da su u pitanju "život i smrt ukrajinskog stanovništva", bezbednost Evrope i povelja UN.

"Ovde je reč o svima nama, dame i gospodo. Stoga sve vas izričito molim da se ujedinjeni zalažete za mir i da glasate za predloženu rezoluciju", rekla je Berbok u obraćanju Genralnoj skupštini UN uoči glasanja o rezoluciji, citirajući izjavu južnoafričkog biskupa Desmonda Tutua koji je rekao da se "onaj ko se u situacijama nepravde ponaša neutralno, stavlja na stranu tlačioca".

"Danas moramo svi da se odlučimo. Između mira i agresije. Između pravde i volje jačeg. Između delovanja i sklanjanja pogleda", naglasila je nemačka ministarka.

Berbok je ukazala da "načela UN stvaraju okvir za mir, za poredak na osnovu zajedničkih pravila, međunarodnog prava, saradnje i mirnog rešavanja konflikata" dodajući da je "Rusija brutalno napala taj poredak".

"Stoga u ovom ratu nije samo reč o Ukrajini, nije samo reč o Evropi, nego je reč o svima nama. Rat Rusije označava novo doba. Stojimo na prekretnici", dodala je.

Analena Berbok
foto: Profimedia

Berbok je rekla da rat Rusije označava novu stvarnost koju je "nametnuo (ruski predsednik Vladimir) Putin" i da svako sada mora da donese jasno određenu i odgovornu odluku i da zauzme stav.

"Moja zemlja povećava svoju podršku Ukrajini stavljajući na raspolaganje lekove, namirnice, humanitarnu pomoć i smeštaj za izbeglice. Čine to mnogi koji su danas ovde, i izričito to pozdravljam", rekla je naglasivši da se "svakoj izbegloj osobi mora pružiti zaštita, nezavisno od nacionalnosti, porekla ili boje kože".

Berbok je rekla i da je Nemačka u potpunosti svesna svoje istorijske odgovornosti i da je "stoga i danas i za svu budućnost" privržena diplomatiji i traženju mirnog rešenja.

"Ali kada se napada naš mirni poredak, moramo da se suočimo sa tom novom stvarnošću. Moramo da delujemo odgovorno. I stoga moramo da se danas ujedinjeni zalažemo za mir!", naglasila je Berbok u govoru dostavljenom medijima iz ambasade Nemačke.

Berbok je rekla da razume one koji danas postavljaju pitanje gde je svet bio kada je u prošlosti trebalo da pokaže solidarnost i podršku za njih i da je spremna na preispitivanje ali je naglasila da je Ukrajina pitanje sadašnjosti.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Želim da vam kažem jasno i iskreno: Ja mogu da vas razumem. Mi možemo da vas razumemo. I zaista verujem da bi trebalo da uvek budemo voljni za kritičko preispitivanje našeg sopstvenog delovanja, našeg ranijeg angažovanja na svetu. Ja sam spremna za to. Međutim, sada je reč o sadašnjosti. Reč je o porodicama koje traže sklonište u stanicama metroa jer se bombarduju njihove kuće. Reč je o životu i smrti ukrajinskog stanovništva", maglasila je nemačka ministarka.

Generalna skupština UN danas bi trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o Ukrajini o kojoj raspravlja od ponedeljka. Vanredna sednica Generalne skupštine UN o ruskoj invaziji na Ukrajinu sazvana je po hitnoj proceduri, pošto je Savet bezbednosti UN u nedelju usvojio rezoluciju kojom je to zatraženo. Prethodno je Rusija kao stalna članica, u SB UN stavila veto na rezoluciju kojom se osuđuje njena agresija na Ukrajinu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.