VRAĆAJU SE SAMURAJI: Niko to nije primetio, ali JAPAN PONOVO IMA JEDNU OD NAJMOĆNIJIH ARMIJA! (VIDEO)
Foto: Reuters/AP

ovo se zove svetska sila!

VRAĆAJU SE SAMURAJI: Niko to nije primetio, ali JAPAN PONOVO IMA JEDNU OD NAJMOĆNIJIH ARMIJA! (VIDEO)

- Pilot do pilota, brod do broda, Japan može da se meri sa bilo kim na svetu, kaže Džon Kuen, američki profesor vojne istorije.
Objavljeno: 17:25h

- Sjedinjene Američke Države i Japan su dve najbliže vojne sile na svetu danas. Japan ima prednost čak i u odnosu na Veliku Britaniju, rekao je Kajl Mizokami, saradnik američkog pomorskog instituta.

- Oni svakodnevno vežbaju zajedno, a postoje i glavne vojne vežbe u vazduhu, na zemlji i moru skoro svake nedelje, dodao je Mizokami.

Antiratni ustav Japana nametnut od strane SAD možda može da pomogne toj državi da sastavi vojsku koja može da bude čak i snažnija od one koja je napala Perl Harbor 7. decembra 1941. godine, prenose pojedini analitičari, s obzirom da se Tokio fokusirao samo na defanzivne vojne sposobnosti i ne troši novac na ofanzivnu opremu.

Japanska mornarica kristalno jasno pokazuje kako ovo funkcioniše, rekao je Kori Valas, japanski analitičar bezbednosti na univerzitetu u Berlinu, u mejlu za CNN.

- Vlada Japana je još od 1950. godine pažljivo investirala u sistem ratne mornarice i u osnovi je usavršila ne samo tehnologiju već i kompletan proces nabavke, istakao je Valas.

foto: AP
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.