KOJI JE NIVO RADIJACIJE U ČERNOBILJU? Objavljen ceo izveštaj
Černobilj, Foto: Printscreen

važno

KOJI JE NIVO RADIJACIJE U ČERNOBILJU? Objavljen ceo izveštaj

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da radijacija na ovoj lokaciji ne predstavlja nikakvu opasnost za javnost

Objavljeno:

Ruska vojna operacija nije nanela nikakvu štetu ugašenoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, potvrdila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Velika investiciona banka sa sedištem u Londonu dodala je da su u toku suštinski radovi na održavanju nuklearke koja je ozbiljno oštećena u eksploziji 1986. godine.

- Informacije koje trenutno imamo su da postojeća infrastruktura sarkofaga nije oštećena i da se i dalje obavljaju operativni zadaci oko održavanja - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruske snage su u četvrtak iz pravca Belorusije ušle u oblast u kojoj se nalazi bivša nuklearna elektrana, nakon šestoke borbe u zoni isključenja, navele su juče ukrajinske vlasti, a ovu informaciju je danas potvrdila i Moskva.

Ukrajinska nuklearna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštili su ranije danas da je došlo do povećanog nivoa radijacije na mestu ugašene elektrane. Stručnjaci, sa kojima su novinari Rojtersa razgovarali, rekli su da nisu sigurni zbog čega se nivo radijacije povećao, ali je moguće da je to zbog kretanja teške vojne opreme u tok oblasti koja diže radioaktivnu prašinu u vazduh.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da radijacija na ovoj lokaciji ne predstavlja nikakvu opasnost za javnost.

- Očitavanja koja je prijavio regulator, akoja iznose do 9,46 mikrosiverta na sat su niska i ostaju unutar operativnog opsega izmerenog u zoni isključenja od njenog osnivanja - saopštila je IAEA.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.