PUTIN RASPRODAJE RUSIJU: U 2016. prodao deonice Rosnjefta Kataru i Glencoreu za 105 milijardi evra!
Foto: Fonet / AP

najveća prodaja u energetskom sektoru

PUTIN RASPRODAJE RUSIJU: U 2016. prodao deonice Rosnjefta Kataru i Glencoreu za 105 milijardi evra!

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta deo su napora ruske vlade da proda deo državne imovine kako bi popunila ispražnjen budžet
Objavljeno:

Rusija je u sredu objavila da je prodala manjinski udeo od 19,5 odsto u državnom naftnom divu Rosnjeftu za 10,5 milijardi evra katarskom državnom investicijskom fondu i korporacija za trgovanje sirovinama Glencore.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To je u sredu objavio ruski predsednik Vladimir Putin, posle sastanka sa izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom.

foto: Reuters / Sergei Karpukhin

- To je najveći privatizacioni posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i gasnom sektoru u 2016. godini - rekao je Putin. Država će zadržati kontrolni udeo u Rosneftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svetu, u kojoj 19,75 odsto drži britanski naftni džin BP.

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta deo su napora ruske vlade da proda deo državne imovine kako bi popunila budžet ispražnjen zbog dvogodišnje recesije, pada cena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

foto: REUTERS / SERGEI KARPUKHIN

Spekulisalo se da će sankcije zapada odvratiti velike investicije od Rusije, iako zapadnim kompanijama nije bilo izričito zabranjeno učestvovanje u privatizaciji Rosnefta.

Glencore, britansko-švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama, je objavila da će transakciju finansirati delom sa vlastitih 300 miliona evra, dok će ostatak finansirati banke i katarski fond, inače jedan od najvećih investitora u Glencoreu, koji se dosada se nije oglasio o transakciji.

(Espreso.co.rs / Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.