SPREMAN PAKET NAJOŠTRIJIH SANKCIJA ZA RUSIJU! Velika IMENA su na DUGAČKOJ listi, "PUTINOV KUVAR" je 1 od NJIH!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

sankcije

SPREMAN PAKET NAJOŠTRIJIH SANKCIJA ZA RUSIJU! Velika IMENA su na DUGAČKOJ listi, "PUTINOV KUVAR" je 1 od NJIH!

Na vrhu liste sankcija je Šojgu, jer je on „u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine“

Objavljeno:

Očekuje se da će ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, glavnokomandujući ruskog vazduhoplovstva i Crnomorske flote, vodeći državni „propagandisti“ i 351 poslanik Dume biti meta sankcija EU koje će biti objavljene kasnije u sredu.

Mere, koje moraju da potpišu ministri spoljnih poslova EU, išle bi dalje od onih koje su najavile SAD i znatno dalje od sankcija Borisa Džonsona Rusiji.

Ako budu odobrene, EU će uvesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 23 osobe, tri banke i ozloglašenu internet „fabriku trolova“ u Sankt Peterburgu, kao odgovor na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku kao nezavisne države. Očekuje se i da će blok sankcionisati 351 poslanika ruske državne Dume koji je glasao za priznanje dve teritorije.

Ruska vlada će takođe videti dalja ograničenja u svojoj sposobnosti da prikuplja novac na finansijskim tržištima EU. Zvaničnici EU izrađuju mere za zabranu trgovine između dve teritorije pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, što odražava ranije sankcije Krimu 2014. godine.

- Izgleda da se svi slažu oko usvajanja sankcija - rekao je jedan diplomata EU.

Glavni gradovi EU imaju nekoliko sati da pošalju komentare, a očekuje se da će ministri odobriti sankcije u 15:00 po srednjeevropskom vremenu.

Na vrhu liste sankcija je Šojgu, jer je on „u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine“, navodi se u nacrtu liste u koji je Gardijan imao uvid.

1 / 8 Foto: Profimedia

Njemu se pridružuju Anton Vaino, Putinov šef kabineta, koji „igra aktivnu ulogu u donošenju odluka“, kao i Igor Osipov, glavnokomandujući Crnomorske flote, i Sergej Surovikin, glavnokomandujući ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Među ostalim najvišim zvaničnicima su zamenik premijera i predsednik državne banke VTB Dmitrij Grigorenko i Igor Šuvalov, predsednik ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u finansiranju sektora odbrane.

EU takođe cilja na ruske „propagandiste“, uključujući portparolku ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu i šeficu kanala RT Margaritu Simonjan, obe poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici. Tu je i Vladimir Solovjov, prokremljovski voditelj kanala Rusija jedan.

Druge poznate navedene ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, koga Zapad smatra za nezvaničnog šefa Vagnera, grupe vojnika plaćenika, koja je već pod sankcijama EU zbog svoje uloge u slanju snaga u sukobe u zapadnoj Africi. Prigožin, poznat kao Putinov kuvar, finansira Agenciju za internet istraživanje (IRA) , koja je takođe dodata na listu sankcija EU. Sa sedištem u Sankt Peterburgu, IRA je poznatija kao „fabrika trolova“, gde blogeri rade danonoćno kako bi preplavili globalni internet pro-putinovskim i antizapadnim stavovima.

Prigožinova majka i supruga, koje poseduju kompanije koje su povezane sa njim, takođe su na spisku nacrta sankcija.

Bonus video:

02:11

ŠTA RADITI KADA STE POZITIVNI NA KORONU, A HITNO MORATE KOD ZUBARA? Stomatolog objasnio koja je procedura za kovid pacijente

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.