"NE KOMUNICIRAMO SA NJIMA, NE RAZUMEMO KO SU ONI": Kijev neće razmatrati zahtev o povlačenju trupa iz Donbasa
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

PREDSEDNIK UKRAJINE

"NE KOMUNICIRAMO SA NJIMA, NE RAZUMEMO KO SU ONI": Kijev neće razmatrati zahtev o povlačenju trupa iz Donbasa

Predsednik Zelenski je kazao da će slučaju izbijanja velikog rata protiv Ukrajine biti uvedeno vanredno stanje

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da zvanični Kijev neće razmatrati zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) da se ukrajinske trupe povuku iz oblasti Donbasa koja je pod kontrolom vlasti samoproglašenih republika.

- Ne komuniciramo sa njima, ne razumemo ko su oni - rekao je Želenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim predsednikom Alarom Karisom, prenosi TAS.

Predsednik Zelenski je kazao da će slučaju izbijanja velikog rata protiv Ukrajine biti uvedeno vanredno stanje.

- Mi verujemo da neće biti većeg rata protiv Ukrajine, takođe ni veće eskalacije. Medutim, ako se dogode, mi ćemo uvesti vanredno stanje - rekao je predsednik Ukrajine i ponovio da je Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom.

Zelenski je potvrdio da je od ministarstva spoljnih poslova Ukrajine primio zahtev da se prekinu diplomatski odnosi sa Ruskom Federacijom.

- Stigao mi je zahtev da se sa Rusijom prekinu diplomatski odnosi i ja ću to proučiti - rekao je Želenski.

U sinoćnjem govoru nakon što je ruski lider priznao samoproglašene republike, Zelenski je izjavio da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju građanima istakao da svu odgovornost za posledice u vezi sa pomenutim odlukama snosi političko rukovodstvo Rusije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu znači i povlačenje iz Minskih sporazuma. Zelenski je istakao da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati iste.

- Mi i naša država nemamo vremena za duga predavanja o istoriji, tako da neću da ulazim u prošlost. Govoriću o realnosti i budućnosti. Ukrajina je u svojim međunarodno priznatim granicama i tako će i ostati, uprkos bilo kakvim izjavama i akcijama Ruske Federacije - rekao je Želenski.

Dodao je da je Kijev posvećen miru i da će nastaviti diplomatske napore i posle odluke Ruske Federacije da prizna republike u Donbasu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Predsednik Ukrajine je ocenio da Moskva odlukom o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR legalizuje svoje trupe, koje se, kako on tvrdi, nalaze u Donbasu od 2014. godine.

Zelenski je istakao da da su ukrajinske granice zaštićene i da međunarodni partneri podržavaju Kijev.

Bonus video:

03:41

Iskustva lekara iz kovid bolnice

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.