PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEMCA! Rusima odavao važne informacije
Ilustracija, Foto: Profimedia

POMAGAO U NABAVCI HEMIKALIJA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEMCA! Rusima odavao važne informacije

Ranije je Rusija odbacila neosnovane optužbe da poseduje hemijsko oružje, rekavši da ga je odavno uništila u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju

Objavljeno:

Podignuta optužnica protiv Nemaca koji je odavao Rusima važne informacije.

Nemački savezni javni tužilac saopštio je danas da je podneo optužnicu protiv jednog nemačkog državljanina zbog pomaganja ruskoj obaveštajnoj agenciji u nabavci hemikalija namenjenih proizvodnji oružja za masovno uništenje.

Kak se navodi u saopštenju, osumnjičeni, identifikovan kao Aleksander S, upravljao je trgovinskom kompanijom u istočnoj državi Saksoniji koja je od 2017. godine izvezla hemikalije u vrednosti od milion evra u lažnu kompaniju kojom upravljaju ruski obaveštajci, prenosi agencija Rojters.

Takođe, kako je dodao generalni javni tužilac (GBA) u saopštenju, osumnjičeni koji je uhapšen u maju prošle godine, sve vreme je znao da je izvozio hemikalije dvostruke namene potrebne za civilnu i vojnu proizvodnju i nije tražio specijalnu izvoznu dozvolu potrebnu po zakonu.

Osumnjičeni je takođe optužen za izvoz elektronske opreme u vrednosti od 21.000 evra u periodu od septembra 2019. do novembra 2020. godine u institut u Rusiji zadužen za razvoj i proizvodnju nuklearnog oružja.

GBA u saopštenju nije imenovao institut, za koji je rekao da je pod sankcijama Evropske unije od 2014. godine nakon što je Rusija pripojila Krim. Britanska agencija navodi da rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Ranije je Rusija odbacila neosnovane optužbe da poseduje hemijsko oružje, rekavši da ga je odavno uništila u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.