ODOBRENO! FED funkcionerima zabranio da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama
Ilustracija, Foto: Profimedia

AMANDMAN

ODOBRENO! FED funkcionerima zabranio da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama

Prema dopunjenoj uredbi, visoki zvaničnici FED-a neće moći da kupuju, poseduju ili prodaju individualne akcije, obveznice i druge državne hartije od vrednosti, finansijske derivate, strane valute, sirovine, sektorske fondove i kriptovalute

Objavljeno:

Američke Federalne rezerve (FED) odobrile su amandman na uredbu kojom se visokim zvaničnicima zabranjuje da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama.

Prema dopunjenoj uredbi, visoki zvaničnici FED-a neće moći da kupuju, poseduju ili prodaju individualne akcije, obveznice i druge državne hartije od vrednosti, finansijske derivate, strane valute, sirovine, sektorske fondove i kriptovalute, prenosi Raša tudej.

Pre amandmana, ova uredba, koja je najavljena u oktobru, nije tada obuhvatala kriptovalute. Prema saopštenju Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), većina ograničenja će stupiti na snagu 1. maja.

Zabrana se odnosi na čanove FOMC-a, na predsednike regionalnih filijala FED-a i brojne druge zvaničnike, uključujući šefove zaposlenih, menadžere za trgovinu obveznicama i zaposlene u FED-u koji prisustvuju sastancima odbora za monetarnu politiku. Takođe se odnosi na supružnike i decu zaposlenih.

Mada će se na početku ovaj propis primjenjivati samo na visoko osoblje FED-a, centralna banka je navela da očekuje da on na kraju obuhvati sve zaposlene.

Zabrana je usledila nakon prošlogodišnje javne polemike izazvane izveštajima da je nekoliko zvaničnika centralne banke trgovalo akcijama i berzanskim fondovima uoči donošenja FED-ovih mera za održavanje ekonomije na površini tokom krize kovid-19.

Uredba "ima za cilj da učvrsti poverenje javnosti u nepristrasnost i integritet rada (FED-a) sprečavajući čak i mogućnost pojave bilo kakvog sukoba interesa", navodi se u saopštenju FOMC-a.

Shodno ovoj zabrani, zvaničnici koji trenutno imaju ulaganja na berzi imaće godinu dana da izađu iz tih investicija. Štaviše, funkcioneri koji nameravaju da ulože u neku imovinu na berzi moraće o tome da obaveste FOMC čak 45 dana unapred i da ne otuđuju tu imovinu u narednih najmanje godinu dana.

Kongres, takođe, priprema zasebno meru kojom će se članovima zakonodavne vlasti zabraniti posedovanje individualnih akcija, ali zvanično ta regulativa još uvek nije objavljena.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.